Life Fehér Patrik 2023. 03. 21.

Turistalátványosság lett a világ legnagyobb bevásárlóközpontjából

Évente több millióan nézik meg a boltóriást, ahol még jakuzzis szállást is találni.

Közel 6 focipályányi területen, 35 ezer négyzetméteren árulnak százezer különféle terméket 25 üzletben a világ legnagyobb bevásárlóközpontjában. Joggal gondolhatná az ember, hogy ez valahol az Egyesült Államokban, esetleg az Egyesült Arab Emírségekben található – a helyzet azonban az, hogy a Gekås Ullared nevű létesítmény Svédország büszkesége.

A büszkeség szót valóban nem túlzás használni az idén éppen 60 éves üzletközpontra, mely egy nagy és több kisebb áruházból áll. Valóságos turistalátványossággá nőtte ki magát a hely, mely konkrétan nagyobb, mint a mellette fekvő község (Ullared) a maga 800 fős lélekszámával. Az áruházban nagyjából 2 ezer ember dolgozik, egyidejűleg pedig 5500 ember tud kényelmesen vásárolgatni.

Kép: Gekås Ullared

Kép: Gekås Ullared

Éves szinten 5 millióra teszik a Gekås Ullared látogatóinak számát, ami közel ötszöröse annak, amennyien megnézik például a majdnem 400 éve elsüllyedt, majd kiemelt Vasa hadihajó múzeumát az ország fővárosában, Stockholmban. Természetesen az üzlettulajdonosok, illetve maga a létesítmény is felismerte a népszerűséget, így jó néhány éve már szállásokat is kínálnak az egyébként meseszép környezetben. Nyaranta meg is telnek az összesen 3000 vendég elhelyezésére alkalmas szállások, melyek között vannak motelek, kempingek és faházak olyan medencékkel, amilyenek az alábbi képen is láthatóak.

Ullaredi életkép 2017-ből (Kép: Per-Anders Pettersson/Getty Images)

Ullaredi életkép 2017-ből (Kép: Per-Anders Pettersson/Getty Images)

A pontot az i-re a boltokban tapasztalható árak teszik fel: a népszerűséghez sokat hozzátett, hogy országos szinten itt a legolcsóbbak a termékek, más üzletek képtelenek versenyre kelni ezekkel az árakkal.

A Gekås Ullaredet mindenki ismeri Svédországban, szinte saját kultusza van. Több valóságshow-t is forgattak már itt, melyekben például vásárlókat vagy az itt dolgozókat követték végig kamerákkal. A svéd királyi pár is tett már itt látogatást, egyes cégek pedig dolgozóiknak ide szóló ingyenes jutalomhétvégéket adnak bónuszként.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Gekås Ullared