Life Fehér Patrik 2023. 03. 24.

9 éves csodagyerek az új Rubik-rekorder

Sikerült még lejjebb szorítani a Rubik-kocka kirakásának rekordját, az új csúcstartó egy 9 éves kínai kisfiú.

Amilyen egyszerűnek tűnik, legalább annyira komplex játék Rubik Ernő bűvös kockája. A hat színes oldal, rajtuk oldalanként 9-9 csempével (a 3*3-as kiadásnál) lassan 50 éve tartja lázban a világot, kirakása pedig versenysporttá vált.

A Rubik-kocka kirakásához kapcsolódó legnagyobb presztízsű rekordok természetesen az időalapúak. Ebből is van többféle változat: van, ahol a játékos előzetesen átnézheti a kockát, és így rakja ki a színes oldalakat, de van olyan is, ahol ismeretlenül összekevert kockával kezdődik a játék.

Előbbi rekordját – azaz azt a verziót, ahol van lehetőség a kocka kézbe vételére és átnézésére – döntötte meg a kínai Yiheng Wang. A mindössze 9 éves kisfiú átlagosan 4,69 másodperc alatt rendezte a színes csempéket a megfelelő oldalra, átadva ezzel a múltnak a korábbi 4,86 másodperces csúcsot, melyet holtversenyben az amerikai Max Park és a lengyel Tymon Kolasiński tartottak.

A rekordkísérlet során a játékosoknak öt alkalommal kell kirakniuk egy összekevert Rubik-kockát, a leggyorsabb és a leglassabb időt kiveszik a számításból, így a középső háromból vonnak átlagot. A srác idejei elképesztőek voltak:

  • 4,35 másodperc
  • 3,90 másodperc
  • 4,41 másodperc
  • 5,31 másodperc
  • 6,16 másodperc.

Többségünk valószínűleg egy sort sem tudna a helyére forgatni 6 másodperc alatt, Yiheng Wang viszont kis túlzással szomorú lett attól, hogy csak ilyen lassan sikerült kirakni az utolsó kockáját, ahogy az az alábbi felvételen is látható. Le a kalappal a fiú előtt!