Life Erdős Norbert 2023. 03. 24.

Szoktál energiaitalt inni? Eláruljuk, mennyit szabad naponta

Rengeteg a kérdés korunk egyik népszerű üdítője, az energiaital körül. Érdemes körbejárni ezeket, hogy tisztább képet kapjunk.

Senkinek sem újdonság, hogy az energiaital nem tartozik az egészséges italok körébe, már csak azért sem, mert egy dobozban annyi finomított cukor van, hogy kifolyna a markunkból. És a koffeinről, plusz egyéb adalékanyagokról még szó sem esett.

A fáradtság ellen egyesek szerint nem rossz módszer legurítani egy-egy dobozzal, de mérték nélküli fogyasztásuk veszélyes lehet, a gyerekeknek pedig egyáltalán nem javasolt.  Az energiaitalok hatásairól Dr. Simich Rita, a Népegészségügyi, Stratégiai, Egészségfejlesztési és Egészségmonitorozási Főosztály osztályvezetője beszélt, érdemes odafigyelni rá, főleg szülőként.

Finomított cukor: a lassú gyilkos

A magas cukortartalmú ételek jelentősen megnövelik a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, jobban, mint az ételeinkben található só – írja az Open Heart című szaklapban megjelent tanulmány. Egy másik kutatás szerint a cukorbevitel sokszorosára növeli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját. A cukor emellett a világméretű elhízásjárvány terjedéséért is felelőssé tehető.

 

A cukrozott ételek és innivalók sokszorosára növelik a túlsúly kialakulásának esélyét a felnőttek és a gyermekek körében egyaránt. Ráadásul az emberek a naponta ajánlott cukormennyiség sokszorosát fogyasztják el, és a napi kalóriamennyiség közel 16 százalékát is cukorból fedezzük (annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint a javasolt maximum a 10 százalék).

 

A cukor lebontása B1-vitamint von el a szervezetből, így ingerültséghez és agresszióhoz vezethet. Serkenti az adrenalintermelődést, székrekedést, légzési panaszokat és további stresszes tüneteket okoz. Megköti a vérben a húgysavat, amely köszvényt eredményezhet. 

És ez csak a jéghegy csúcsa…

Mi is valójában az energiaital?

Jelenleg nincs pontos meghatározása, inkább egy gyűjtőnév, amiről általában egy 0,33-as, színes fémdobozban lévő termék jut eszünkbe. Az összetétel lényegében mindegyikben ugyanaz, változó arányokkal. A koffein éri el a kívánt felpörgető hatást, a szénsav ezt még jobban elősegíti és ihatóvá teszi. A különböző ízfokozók adják az ízt, és van benne cukor is, bár ma már vannak cukormentes termékek. Az energiaital fogyasztása persze nem tilos, ezek bevizsgált, engedélyezett termékek, amelyek jelen pillanatban bárki számára elérhetők és fogyaszthatók, egészségre hivatalosan nem ártalmasak,

a gond a mennyiséggel van!

Szoktál energiaitalt inni? Most eláruljuk mennyit szabad egy nap

Ennyire egyszerű lenne a recept?

Régebben taurint is tartalmaztak az energiaitalok, de ma már nem. Mivel ezek a termékek a népegészségügyi termékadó, ismertebb nevén „csipszadó” hatálya alá tartoznak, létrejöttek az úgynevezett „lebutított” változatok, amelyekben csak az említett összetevők a jellemzők. A drágábbak egy része tartalmaz(hat) hozzáadott vitaminokat is – állítja a szakember.

Miért isszák ezeket a fiatalok?

Nagyon divatos lett a termék, és ez a trend kifejezetten hosszú idő óta tartja magát. Az energiaital egyszerűen, olcsón pörget fel, és főleg a fiatalok körében a divat miatt is nagyon fogy. A szülők nem tudnak mindig a gyerek mellett lenni, így még a leginkább egészségbarát családba tartozó gyermekkel is előfordul, hogy társaságban ilyet iszik.

Nem árt az óvatosság!

Fontos, hogy az italok egyik alkotórésze sem tiltható vagy tiltott! Egy-egy doboznyi elfogyasztása nem is jár komoly következményekkel. A felnőtteknél a kávét, kólát, teát helyettesíti, viszont mindezek koffeintartalma összeadódik! Egy felnőttnél napi kb. 400 mg a koffeinbevitel határértéke, e felett problémákat okozhat. Egy eszpresszóban durván 100 mg van, az energiaitaloknál pedig a dobozon feltüntetett mennyiség, 9,8-100 mg/100 ml. A köztudatban az szerepel, hogy jobban bírjuk vele a munkát, fenn tudunk maradni autóvezetés közben. Ez igaz is lehet, de például munkavégzés, sportolás során szomjoltásra nem alkalmas, arra a víz, a nyomelemeket pótló ásványvíz a jó megoldás.

Milyen tünetekkel járhat a túl sok koffein bevitele?

A 400 mg-os érték egyéni érzékenységtől függően változhat, a hatások között pedig rövid és hosszú távú is van. Rövid távú hatása, hogy felpörget, esetleg intenzívebb szívdobogást, vérnyomásemelkedést is okozhat. Az arra hajlamosaknál ezt a keringést felpörgető hatás nagyobb problémákhoz is vezethet. Euforikus állapotba is kerülhet a fogyasztó, főleg, ha egy kis alkohollal keveri. Hosszú távon függőség alakulhat ki, ily módon depressziót, álmatlanságot, ingerlékenységet, a gyomor, bél, máj rossz reakcióját is kiválthatja, tehát a szervezetre nagy mértékben negatív hatással van – folytatja Dr. Simich Rita.

A gyerekeknek erre nincs szüksége!

Egy gyereknek egyáltalán nincs erre szüksége, sőt, a jelenlegi ajánlások alapján a gyerekek étrendje nem tartalmazhat koffeint vagy más stimuláló szereket. Ehhez képest az energiaitalok már felső tagozatban jelen vannak (sőt), később pedig még inkább. 2018-ban a középiskolások 10%-a fogyasztotta őket rendszeresen, de ez a szám már valószínűleg magasabb.

Szoktál energiaitalt inni? Most eláruljuk mennyit szabad egy nap

A gyerekeknél milyen hatásokkal kell számolni?

Hiba lenne azt gondolni, hogy náluk a felnőttek 400 mg-os határértékéhez képest mondjuk 100-200 mg koffein elfogadható. A kamaszok nem kis felnőttek, az ő szervezetükben forradalom van, ahogy fejlődnek, mindig változik valami, és ehhez igazodni nagyon nehéz. Ezért is alakulhat ki veszélyhelyzet akár a koffeinfogyasztásból is, mert nem egy stabil szervezetbe juttatjuk be, hanem egy változóba. Korábban a fiatalok nem nagyon fogyasztottak koffeint, kávézni később kezdenek és kezdtek. Ezért nem lehet arra hivatkozni, hogy eddig is bevitték a koffeint, csak másképpen. Azzal, hogy az energiaital trendivé vált, bejött az ő életükbe is ez az anyag. Ráadásul amikor a gyerek egész éjjel a telefont nyomkodja, gyakori, hogy az iskolában úgy akar ébren maradni, hogy energiaitalt iszik, ami nyilván nem pótolja az alvást.

Van, akire különösen veszélyes?

Az összetevők azért problémásak, mert nincs minden egyénre kidolgozott hatásmechanizmus, a termék a fiatal szervezetre talán intenzívebb és kevésbé egészséges hatással van. Sok a túlsúlyos, valamint az alultáplált gyerek, és a mai társadalmat figyelve sok az ingerlékeny gyerek, sokaktól a depresszió sem áll távol. Ezek mind olyan gondok, amire hathat az energiaital. Egyre gyakoribb például a magas vérnyomás már az általános és középiskolások között is, és ez sokáig nem látszik, ahogy a diabétesz sem. Egy ilyen löket nekik problémás lehet. Magyarországon 2010-2011-ben 232 regisztrált esetben idézett elő rosszullétet és 15 esetben kellemetlen tüneteket az energiaital-fogyasztás, és az érintettek 77%-a volt 18 év alatti – áll az NNK közleményében.

Alkohol és energiaital – mi lehet a következménye?

Mivel a fiatalok nagy része nem rendelkezik annyi pénzzel, amennyivel szeretne, ezért általában a legolcsóbb ételt-italt választják. A társasági hangulat elérése érdekében, megveszik az olcsó (adott esetben nagyobb kiszerelésű) energiaitalt, és ebbe öntenek például vodkát. A keverék a szénsav miatt ráadásul sokkal jobban itatja magát. Az alkohol tompít, az energiaital pörget, együtt pedig úgy kell elképzelni a hatásukat, mintha az autóban egyszerre lépnénk a gázra és a fékre – magyarázza Dr. Simich.

Szoktál energiaitalt inni? Most eláruljuk mennyit szabad egy nap

Ott a motor a féket preferálja, de az emberi szervezet reakcióját nem tudjuk előre. A lappangó betegségeknél pedig végképp nem tudhatjuk, mi történhet. Az alkohollal kevert energiaital szomjoltásra alkalmatlan, de ha szomjas valaki, az íz és a szénsav, tehát az összetétele miatt jólesik, az alkohol hatását nem érzi, és addig tölti, amíg jön a „filmszakadás”. Ezt követően nem tudjuk, hogy felpörgött változat kerekedik felül, vagy a teljes lelassulás. A hatások között az érzelmi felfokozottság, az irreális helyzetértékelés és kockázatvállalás is ott van, tehát nem csak maga a keverék okozhat bajt, hanem az általa kiváltott extrém magatartás is.

Mit lehet tenni ez ellen?

A gyerekek, fiatalok általában a trendet követik, ezért a felnőttek, szülők, szakemberek és a média felelőssége elmondani nekik, hogy mi is egyáltalán az energiaital, melyek az összetevői és milyen hatásokkal járhat a fogyasztása. Arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy az italokkal bevitt koffein mennyisége és hatása összeadódik, de a legfontosabb üzenet, hogy kerüljék el az alkohol energiaitallal való keverését.

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu
Kép(ek) forrása: Getty Images