Life Kovács Miklós 2023. 03. 26.

Szakértők szerint ez a legegészségesebb diéta

A kutatók új vizsgálatai sem hoztak változást az egészséges diéták rangsorában, 2023-ban is a mediterrán étrenddel tesszük a legjobbat a szervezetünknek.

Komoly nyerési szériában van a mediterrán diéta, zsinórban ötödik éve húzza be az első helyet az éves “egészséges diéták” rangsorában, amit minden évben kiadnak a U.S. News és a World Report szerkesztői. 

A listát nem hasra ütésre állítják össze az újságírók, orvosi tanulmányokat és különböző jelentéseket nyálaznak át, szakértői csoport segít az adatok elemzésében, orvosok, dietetikusok mondják ki a végső szót a sorrendről. 

A 27 tagú szakértői csoport negyven diétát vizsgált idén, és több kategória szerint osztályozta azokat. Többek között figyelembe vették azt is, mennyire könnyen tartható az adott étrend, mennyi esélyt ad a fogyásra hosszú, rövid távon, és hogy mennyire hatékony a diéta a kettes típusú cukorbetegség, az érrendszeri megbetegedések megelőzésében. 

Idén tehát a főleg friss zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonára, magvakra, tengeri halakra, sovány húsokra, olívaolajra épülő, jó minőségű alapanyagokból készülő mediterrán fogások hozták el az első helyet.

Második lett a DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension), ami a vérnyomáscsökkentésre fókuszál. Ez nem vegetáriánus étrend, de gazdag a zöldségekben és korlátozza a húsfogyasztást, különösen a vörös- és a löncshús bevitelét.

Szakértők szerint ez a legegészségesebb diéta

A dobogóra még a flexitáriánus diéta fért fel, ami mondható egyfajta mediterrán-light étkezésnek is. Ez tulajdonképpen a vegetáriánus diéta némi állati fehérjével megfűszerezve: a hús-, hal-, tejtermék-, tojásfogyasztás rugalmasan beilleszthető a mindennapokba, de főleg növényi alapanyagok adják a fogások javát.

A legalacsonyabb értékelést idén a teljesen nyers alapanyagokra épülő diéta kapta. Mivel ebben a sütésen túl gőzölés, párolás sem szerepel, és még a húst is nyersen kell ennie az étrendet tartóknak, elég nyilvánvalóak az egészségügyi kockázatok, és az előírások követése is szinte a lehetetlen kategóriába esik hosszú távon.