Life Fehér Patrik 2023. 03. 27.

Légtisztító felhőkarcolókat építhetnek Dubajban

Fontos funkciót tölthetnek be az épületek, melyeket egy stúdió készre álmodott.

Dubaj kapcsán ritkán merül fel, hogy ugyanúgy jelen vannak ott is a szélsőséges időjárási tényezők, mint bárhol a sivatagokban. Ebbe beletartoznak a porviharok is, melyek idején lecsökken a látótávolság, a levegő pedig teli lesz finom sivatagi porral, melynek belélegzése ellen maszkokkal vagy kendővel védekezhet az ember.

Ezt a problémát még nem sikerült megoldania az olajpénzen épült világvárosnak, de lehet, hogy hamarosan változás következik ezen a téren. Egy iráni tervezőirodának köszönhető mindez: a Kalbod Design Studio ugyanis megálmodott egy olyan rendszert, mellyel jelentősen javítható lenne Dubaj levegőjének minősége, és a homokviharok se lennének akkora hatással a városra, mint napjainkban.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kalbod Design Studio (@kalbod.studio) által megosztott bejegyzés

A rendszer, melyet már a szakma is elismert egy díjjal, gyakorlatilag 25 darab formás üvegtoronyból állna. Feladatuk annyi lenne, hogy megfogják a homokvihar jelentős részét úgy, hogy az érkező sivatagi levegőt a tornyok két légcsövébe vezetik. Ezekben mágneses mezőt hoznának létre, melyek megkötik a talaj részecskéit, majd tisztítva távozna a másik oldalon a levegő. Mindezt a lehető legtömörebb formába csomagolva, hogy a másik oldalon minimális mértékben zavarják a városi életet. A port és homokot acélsilókban gyűjtené a napenergiával működő rendszer – ez akár 600 Celsius-fokosra is felforrósodhat a folyamat során, ezért olyan “akkumulátorokat” is tennének az épületbe, melyek eltárolják a hőt. Ezen energiával szükség esetén fűthetnék a közeli épületeket is, de a torony működésébe is visszaforgatnák.

A 25 felhőkarcolót precíz számítások alapján helyeznék el Dubaj főútja mentén. A dizájnerek szerint a légszűrő szerepen kívül az alsó és középső szintek középületként, illetve lakások kialakításával hasznosíthatóak lennének. Arról egyelőre nincs információ, hogy a terv valósággá válik-e egy napon.

Forrás: Kalbod Design Studio
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Roberto Conte/Getty Images