Life Kovács Miklós 2023. 03. 27.

Tökéletes papírrepülőt készít egy robot

A fejlesztésben az a nagy újdonság, hogy a robot saját szoftverének mérései alapján tökéletesíti a terveket, és készít egyre jobb papírrepülőket.

A tanuló robotok jelentik a jövőt, a következő évtizedek izgalmas lehetőségei lesznek azok a gépek, amelyek egy adott problémát képesek maguktól megoldani, és egyre jobbak lesznek a rájuk bízott feladatok elvégzésében. 

Ezt a folyamatot mutatja be a papírrepülők készítésén keresztül a svájci CREATE Lab fejlesztése. A repülők készítéséhez használt robotkar agya a szoftver, ami több tervet készített a tesztekhez.

Miután ezek a rajzok megszülettek, az alkalmazás elküldte azt a robotkarnak, ami pontosan kivágta, elkészítette a már fizikailag létező papírrepülőt egy átlagos, nyomtatókban is használt lapból. A hajtogatás után egy kilövőállomásra került a repülő, ahonnan elengedve vizsgálták a repülés útvonalát, hosszát, és egyéb tulajdonságait. Összesen ötszáz repülő készült, és ötven különféle formatervet próbált ki a robot, amely alapján három kategóriába sorolta a tervezett típusokat: sikló, emelkedő, és zuhanórepülőkre.

Mi értelme van mindennek? 

A kutatás mutatja, hogy egy adott problémát miképp lehet a robotika által precíz, ellenőrzött körülmények között körbejárni, adatokat gyűjteni, majd felhasználni azokat a későbbiekben. Az ötszáz repülésből a kutatók már tudják, hogy egy adott repülési távhoz melyik dizájn a legmegfelelőbb, így optimalizálni tudják a papírrepülő formáját. Ha öt méterig repülő darab kell, akkor olyat hajtogat a robot, ha nyolc méter a cél, akkor annak megfelelőt. 

Forrás: Scientific Reports (2023)
Kép(ek) forrása: Getty Images