Life Kovács Miklós 2023. 03. 27.

Újabb tudományos kutatás bizonyítja a kávézás pozitív hatásait

Újabb eredménnyel bővült a kávézás pozitív egészségügyi hatásait taglaló kutatások sora, most svéd tudósok mutatták ki, hogy a napi kávéfogyasztás jót tesz a szervezetnek.

Újabb bizonyítéknak örülhetnek a kávéfüggő olvasóink: a közelmúltban svéd kutatók új megközelítéssel mutatták ki a kávézás pozitív hatásait. A Karolinska Intézet kutatói a genetikát segítségül hívva közelítették meg a kérdéskört.

Közel tízezer  túlnyomórészt európai felmenőkkel rendelkező alanynál, hat hosszútávú vizsgálat során vizsgáltak két gént, (CYP1A2,  AHR) amelyek a koffein lebontásának sebességét szabályozzák a szervezetben. 

Azok akik rendelkeznek ezekkel a génekkel, lassabban bontják le a koffeint, így hosszabb ideig hat szervezetükre az anyag. Náluk kimutatható volt az alacsonyabb testtömeg és testzsír arány, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is kimutathatóan kisebb volt.

Mennyi az elég?

A koffeinbevitel egészséges mértékét rengeteg tényező befolyásolja. A kávék koffeintartalma sem egyforma (az Arabica kevesebb koffeint tartalmaz, mint a Robusta), ahogy az emberi szervezet lebontási képessége is változó.

Általánosságban a tudósok a 400 mg értéket adják meg a napi fogyasztás határaként az egészséges felnőttek számára, és egy átlagos eszpresszó, a rövid fekete nagyjából 80 mg koffeint tartalmaz. Így könnyű kiszámolni, hogy napi 4-5 kávénál még nem léptük át a megengedett mértéket, ha kizárólag a feketén, egyéb édesítők, kiegészítők nélkül ivott kávét vesszük alapul. 

Ezért is kell óvatosan bánni a kávénál sokkal magasabb koffeintartalmú energiaitalokkal, amelyekkel sokkal könnyebb átlépni ezt a határt.

A testben tovább jelen levő koffeint hatása a tudósok szerint segíti a zsírégetést, valamint teltségérzetet okoz, így ezek a vizsgált személyek ritkábban, kevesebbet ettek. Ebből következik a nyilvánvaló összefüggés: a megfelelő testsúly, a kisebb testzsír arány magával hozza a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenését. 

Nem találtak viszont szignifikáns összefüggést a genetikai adottságok miatt magas vér-koffein szint és a vizsgált szív- és érrendszeri betegségek bármelyikének kockázata között. 

Azt viszont fontos hozzátenni, hogy a kutatás szigorúan a jó öreg eszpresszót vizsgálta, a tej, tejszínhab, cukor, egyéb édesítők nélküli tiszta, kalóriaszegény feketét. A csokireszelékkel leszórt, két fagyi mellé betolt habos kávéköltemény nem csökkenti a cukorbetegség kockázatát, épp ellenkezőleg.

Forrás: healthline.com
Kép(ek) forrása: Getty Images