
A karácsony nemcsak vallási-társadalmi ünnep, hanem gasztronómiai is, hiszen ilyenkor mindenki egy kicsit többet, jobbat, esetleg a szokványostól egy kicsit eltérőt szeretne a családi asztalra tenni. Ezek mellé gyakran egy jobb palack bor is jár, de vannak-e ünnepi, karácsonyi sörök? Hát persze, és ezek is kiválóan illenek akár a hagyományos, akár az újszerű ételek mellé. De az adventi időszakban is jól jönnek egy mozgalmas nap estéjén.
Karácsonykor a nehezebb ételek mellé a könnyebb, gyümölcsös sör is jólesik, amely segíthet „felfrissíteni” az ízlelőbimbókat. A savanyú söröket hosszan tartó erjesztéssel, vadélesztők használatával készítik, vagy ha rövidebb idő áll rendelkezésre, akkor tejsavbaktériumokkal érik el a kívánt hatást. A gyümölcsöket az első vagy a második erjesztés során adják hozzá.
Az ünnepekhez nagyszerűen passzolnak a fűszeres, mézeskalácsos, fahéjas, szegfűszeges sörök is, amelyek a nehéz karácsonyi ételek mellé is illenek. Ezek általában testesebbek és édesebbek, mint a hagyományos sörök. A fűszereket leginkább az utolsó főzési szakaszban adják hozzájuk, hogy az illatok és ízek minél inkább megmaradjanak.
A téli hideghez az erős fekete sörök is nagyon illenek. Magas alkoholtartalmuk gyorsan átmelegíti az embert, és nagyon hangulatos lehetnek egy kandalló melletti iszogatáskor. A fekete szín és pörkölt íz eléréséhez pörkölt árpát, csokoládémalátát és karamellmalátát használnak. Ezek az összetevők nemcsak a színt adják, hanem komplex, mély ízharmóniát is teremtenek. A hordós érlelés is egyedivé teheti a fekete söröket.
Az első karácsonyi sörök a “pogány” yule ünnephez kapcsolódnak, amelyet a téli napforduló idején tartottak. A vikingek és más germán törzsek nagy mennyiségű sört főztek az istenek tiszteletére és a termékenység megünneplésére. Az istenek közül különösen Odin és Freyr/Frej voltak a söráldozatok címzettjei. Az ünnepség során erős, ízesített söröket fogyasztottak, amelyek az ünnepi lakomák központi elemei voltak. A kereszténység elterjedése után a szerzetesek különleges, erősebb és fűszeresebb söröket főztek karácsonyra, amelyek ajándékként szolgáltak az utazóknak és a közösség tagjainak. A modern karácsonyi sörök történetébe Bencsik Zsolt sörszakértő ad mélyebb betekintést:
“Dániában főzik a legtöbb karácsonyi sört a világon. Maga a hagyomány régi, de csak igazán 1990. november 4-én vált szó szerint népünnepéllyé. Ekkor volt az úgynevezett J-nap, (utalás karácsonyi sörre, ami dánul juleøl), amikor a Tuborg piacra dobta az ünnepi sörét, és nem is akárhogy. A kifejezetten a karácsonyi ünnepekre dekorált kék Tuborg-kamionok sokasága lepte el a dán városok utcáit, hogy feltöltsék az ünnepi sörrel a kocsmákat és boltokat. Vélhetően a Coca-Cola inspirálta őket. Ennek akkora sikere lett, hogy azóta november első péntekje hivatalosan is J-nap Dániában. Jellemzően ekkor jönnek ki a karácsonyi sörök a főzdéktől, hogy aztán gyorsan megjelenjenek akár a boltok polcain vagy a kocsmákban. Manapság olyan 220 dán főzde durván 350 különféle karácsonyi sört főz és ezzel jelenleg világelsők”
A hiteles cikkíráshoz kénytelenek voltunk megkóstolni néhány hazai karácsonyi sört, és Dániából is be kellett szerezni egy példányt, hogy nemzetközi tapasztalatot is felmutassunk. Erősen szubjektív vélemény következik:
A nevéből könnyen kitalálható, hogy kifejezetten az ünnepre készül sörről van szó. Az Ugartól megszokott dizájnos, fiatalos dobozban találjuk, 7,8 százalékos alkoholtartalmával elég erős ital.
Amit ígér: világosra pörkölt etióp kávé (roastopus), Tiborg fantázinevű vidéki kemény arc. Azt nem értem, ez hogy tartozik a karácsonyhoz, de túl lehet rajta lépni.
Szín: barnás-kávés megjelenés, sötét, habja szinte nincs. Illata letaglózó, édes-savanyú, kávé, karamell.
Első korty: töltés közben nehézkesen folyik. Nem meglepő, ezt várjuk tőle. Íze nem túl testes, de kávés-karamelles ízű. Az illathoz képest lehetne meggyőzőbb. Erős, keserű kávés utóíze van, amire várunk egy ilyen italnál.
Aszalt gyümölcsök, diós ételek és érett sajtok javasoltak hozzá. Utóbbit már az első korty után kívánja az ember. Vadhúsokhoz és kacsához is ajánlott, a mézeskalácsnak meg szinte édestestvére. Jól áll mellé az Eeast zenekar egyik melankolikus nótája.
Hát, ez se titkolja, hogy karácsonyi sör. Egyszerű címke, kicsit a ’90-es éveket juttatja eszembe. Mint Bencsik Zsolttól megtudom, nem is véletlenül ugyanis ezzel utalnak a J-napra. 10,9 százalékos alkoholtartalom, ez már ütős. Nem önálló, hanem ún. „nomád” főzde terméke. Más üzemekben készíttetik a receptjeik alapján a söröket. Ez a sör például Belgiumban készült úgy, hogy amúgy dán.
Színe öntéskor áttetsző, utána fekete. Mérsékelt, korrekt hab. Kellemes, friss gyümölcsös illat, kicsit édeskés. Első korty: aszalt gyümölcsös, fűszeres íz és enyhén édes utóíz.
Sós sajtokhoz jó, marhahúshoz is, főleg ha borókabogyó is társul hozzá. Ezen kívül még libamájhoz is ajánlott. Én egy kis sós szalonnát kívántam meg hozzá.
Nem kimondottan karácsonyi ital, a megjelenés alapján sem, de a csoki miatt könnyen belefér a kategóriába. 5,3 százalékos alkoholtaralmommal ilyen szempontból átlagos. Tejes csokit ígér. Na nézzük!
Csak ömlik a feketeség öntéskor. Színe utána sem változik, a habzás rendben van. Az illata olyan csokis, hogy az első kifejezés, ami eszembe jutott, a „húbmeg” volt. Pozitív értelemben. Ízre már „csak” a „bmeg” volt. Nagyon csokis, de egyben édes is. Utóíze nem nagyon van, ahogyan nem is túlzottan tejes. Nekem ez tetszik.
Édességekhez, baconhöz, cheddar sajthoz passzol.
A „cherry és spices” meghatározás alapján sejthető, hogy karácsonyra is jó lesz. Ha a részletesebb ismertetőt nézzük: fahéj, boróka, vanília, tonkabab – már helyben vagyunk. Tipikusan karácsonyi.
Elegáns színharmónia a dobozon. Egyszerű és nagyszerű, ahogy mondani szokás. 12 százalékos alkoholtartalom. Ez már igen! Azt írják a dobozra: fogyasztás előtt felrázandó!
Színe gránátalmás, illata savanyú, mint a meggy. A hab minimális. Íze fűszeres meggy, ahogyan ígéri. A meggy és a fűszeresség egyensúlyban van, egyik sem dominál. Mindkét irány jól érezhető.
Füstölt húsokhoz jó lehet, de rozmaringos bárányhoz tökéletes!
Aki ismeri valamennyire a Szent András főzdét, tudja, hogy az Esthajnal a minden évben megjelenő karácsonyi söreik összegző neve. Szokásos, alapvető Szent András-os dizájn az üvegen. 7 százalék alkohol, ami a cikk mezőnyében nem számít erősnek. Amúgy nem is muszáj többnek lennie, így is lehet jó.
Azt írják, hogy nem az ünnepi étel mellé, hanem utána esik jól. Afféle kávéhelyettesítőként. Érdekes elgondolás. Elhisszük nekik.
Fekete szín, a többihez képest erőteljesebb habzás, ami nemi is illan el túl hamar. Édes-kávés illat, de nem túl erős.
Az első korty alapján nem túlságosan testes. Ünnepi ebéd után – ahogyan javasolják – viszont teljesen helyénvaló. Lehet, hogy velem van a gond, de juharszirupot nem éreztem. Édes-fanyar íz. Desszertekhez és kacsacombhoz nagyon is jó lehet!
Természetesen számtalan más karácsonyi sörrel lehet találkozni, és a szaküzletek eladói szerint több hazai főzde csak a napokban hozza elő ünnepi söreit. Talán itt az ideje, hogy a magyar karácsonyi hagyományok közé beépüljön a minőségi kézműves vagy kisüzemi sörök fogyasztása. Érdemes minél többet kipróbálni karácsony előtt, az ünnepre pedig a legjobbakból válogatni. Ne hanyagoljuk el a bort sem, hiszen a két ital mindenféle gond nélkül megfér egymás mellett. Sőt, illik is egy komolyabb bor után egy lazább sör is vacsorához. Vagy csak úgy simán, mindentől függetlenül. Természetesen mindent csak mértékkel, hiszen ha a szeretteinkkel vagyunk, akkor elsősorban egymásra kell figyelnünk.
A cikk szerzője Samu Tamás Gergő