Life FIRSTCLASS 2023. 03. 29.

Ezekben a városokban a legdrágább a tömegközlekedés

Összesen 45 nagyváros tömegközlekedési árait vizsgálták meg egy tanulmányban. Meglepő, hogy arányaiban hol a legdrágább a havi bérlet.

Egy tanulmányban arra voltak kíváncsiak, hogyan alakulnak a vonaljegy- és a korlátlan számú utazásra jogosító havi bérletárak különböző nagyvárosokban. A Picodi.com összesen 45 helyszínt vizsgált meg, ezek közül háromban – Luxembourgban, az észt fővárosban, Tallinnban és Málta fővárosban, Vallettában – a tömegközlekedés teljesen ingyenes a lakosok számára.

A rangsorban szereplő többi város közül Londonban (4,85 €), Zürichben (4,44 €) és Oslóban (3,65 €) a legdrágábbak az egy utazásra szóló vonaljegyek. Továbbá a legmagasabb árat a havi bérletért a londoni (253 €) és a dublini (155 €) lakosok fizetik. Összehasonlításképpen, Budapesten egy havi bérlet 25 euróba (9500 Ft) kerül.

Ezekben a városokban a legdrágább a tömegközlekedés

Jövedelemarányosan a legkedvezőtlenebb helyzet São Paulóban mutatkozik, ahol a város összes tömegközlekedési eszközének havi használata az átlagfizetés 14,3 százalékát teszi ki. A második és harmadik helyen Isztambul és London áll.

Budapest a középmezőnyben található, a havi bérlet a nettó átlagfizetés 2,5 százalékát teszi ki. Hasonló adattal rendelkezik Pozsony (2,5%) és Szófia (2,6%), miközben Varsóban a fizetésnek csak az 1,8 százalékát kell havi bérletre költeni.