Life FIRSTCLASS 2023. 03. 31.

Magyar expedíció indul a Föld harmadik legmagasabb hegyére

A világ egyik legnehezebben meghódítható hegyére, a Kancsendzöngára indul oxigénpalack nélkül Győrffy Ákos hegymászó.

Április 8-án indul útnak Győrffy Ákos hegymászó, hogy oxigénpalack nélkül megmássza a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát, a 8586 méter magas Kancsendzöngát Nepálban – számolt be az MTI. Az alaptáborig elkíséri őt a hegyen 10 éve eltűnt Kiss Péter hegymászó édesapja és testvére is.

A Kiss Péter-emléktúra 2023 célja, hogy Kiss Péter édesapja és testvére egy kisebb csapattal elzarándokoljon a Kancsendzönga alaptáborába ugyanazon az útvonalon, amelyen tíz évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók haladtak – idézte fel Sarhan Omar, az utat támogató Kalifa alapítója a programról rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten. Id. Kiss Péter és Kiss Attila koszorút is visznek majd ahhoz az emléktáblához, amelyet 2018-ban Sarhan Omar és Varga Csaba hegymászó helyezett el az alaptáborban. A hegymászó édesapja kiemelte: régóta szeretett volna eljutni arra a helyre, ahol fia 2013-ban eltűnt, de csak mostanra érezte magában az erőt mind lelkileg, mind fizikailag, hogy elinduljon az útra.

Erőss Zsolt és az akkor 27 éves Kiss Péter 2013. május 20-án, több mint 24 órás menetelés után meghódította a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsát. A két hegymászó ereszkedés közben eltűnt, Kiss Péter valószínűleg lezuhant, az ő holttestét fotóról azonosították.

A Kancsendzönga (Kép: RNMitra/Getty Images)

A Kancsendzönga (Kép: RNMitra/Getty Images)

Győrffy Ákos hegymászó felidézte, hogy Kiss Pétert személyesen is jól ismerte, korábban az Alpokban több hónapon át másztak együtt. A mostani expedícióról úgy fogalmazott: a Kancsendzönga a “legmászósabb” hegy a nyolcezresek közül, technikailag komoly kihívást jelent. Korábban ilyen magasra még nem jutott, de 7000 méterig jól bírja a szervezete a megterhelést, úgy érzi, hogy célirányos edzésekkel sikerült felkészülnie a 8586 méter magas csúcs megmászására.

A sportember tavaly beírta magát a magyar síalpinizmus történelmébe, amikor augusztus 7-én első magyarként lesíelt a Tádzsikisztánban található Ibn Szína 7134 méteres csúcsáról. Az őszi szezonban megpróbálta megmászni a 8163 méteres Manaszlut is, de az időjárási körülmények miatt ez nem sikerült.

Győrffy április végére tervezi a csúcstámadást, hazatérése május közepén várható.

Forrás: MTI, rtl.hu
Kép(ek) forrása: Nyitókép: saimai saelim/Getty Images