Life Fehér Patrik 2023. 04. 03.

Minden idők legnagyobb holdautója indul az űrbe

A rovert gyártó cég megegyezett a SpaceX-szel, pár éven belül a Hold felszínén landolhat a négykerekű.

Napjaink űrversenyét már nem feltétlen országok, hanem magánkézben lévő cégek vívják. A legtöbben a NASA kegyeire hajtanak, és azt szeretnék, ha az űrügynökség őket bízná meg különböző feladatok végrehajtásával, természetesen nem kevés pénzért cserébe.

Az Astrolab is egy ilyen cég: korábbi NASA-munkatársak és más űrkutatási területen dolgozók alapították a vállalatot, hogy mobilitási megoldásokat kínáljanak a Földön kívül. Ilyen mobilitási megoldás a FLEX nevű rover, vagyis olyan űrjármű, melyet más bolygók felszínén történő közlekedésre terveztek. A négykerekű teljesen megfelel a NASA következő holdfelszíni járművére (LTV – Lunar Terrain Vehicle) vonatkozó paramétereknek.

Autót visznek a Holdra 2026-ban

A holdautó a várakozások szerint a történelem eddigi legnagyobbja és legfejlettebbje lesz: kéttonnás össztömegével (teherrel együtt számolva) közel háromszor nehezebb lesz, mint bármelyik korábbi rover. Mindez annyira jól hangzik, hogy már több partnerrel is szerződést kötöttek, akiknek majd a jövőben holmikat fuvaroznak a Holdon. Emellett a FLEX tudományos kísérletek központja is lehet, a moduláris platform ilyen célokra is alkalmas az Astrolab szerint.

Autót visznek a Holdra 2026-ban

Már csak a Holdig kellene eljuttatni a szerkezetet, de ez is megoldódott. Az Astrolab pénteken jelentette be, hogy leszerződtek a SpaceX-szel, akik 2026 közepén már le is szállítják a négykerekűt égi kísérőnk felszínére. Addig persze még van dolga a SpaceX-nek is a rakétáit illetően, de az Astrolab sem fog unatkozni: a FLEX tesztelése és finomítása folyamatosan zajlik a kaliforniai sivatagban a három év múlva esedékes rajtig.

Forrás: Astrolab