Life Kovács Miklós 2023. 04. 05.

Összegző kutatás mutatta ki: a kevés ital is árthat

Egy friss tanulmány szerint nincs egészséges mennyiség alkoholos italokból, bármennyit is iszunk, az károsan hat a szervezetünkre.

Azt talán mindenki érezte egy borús másnap hajnalán, hogy a mértéktelen ivás, az utolsó utáni feles bedobása negatívan befolyásolja az egészségi állapotot. Amikor ez rendszeresen megtörténik, akkor már nagy a baj: az alkoholizmus pokoli dolog, aminek komoly következményeit rengeteg helyen ecsetelték már. 

Ezzel szemben a visszafogott, mérsékelt alkoholfogyasztásról sokáig állt az a vélekedés, hogy akad pozitív hatása. Egy pohár vörösbor esténként a szívünk egészségéért, sör a vese kedvéért, mindannyian hallottunk ezekről a megállapításokról.

Most viszont egy átfogó tanulmány azt állítja, hogy minden ilyen állítás, eredmény hamis.

A JAMA Network Open folyóiratban frissen megjelent, több mint száz tanulmány eredményeit összefoglaló anyagban nem találtak bizonyítékot arra, hogy a mérsékelt, kis mértékű alkoholfogyasztás bármilyen módon csökkentené a korai halálozás kockázatát, vagy bármilyen pozitív hatással lenne az egészségre.

A vizsgálat során a 2021-ig összegzett kutatások eredményeit nézték meg, különös tekintettel a halálozás kockázata és az alkoholfogyasztás közötti kapcsolatra. Így 5 millió ember adataiból vonták le következtetéseiket. 

Mennyit ihatunk naponta?

A mérsékelt alkoholfogyasztás meghatározása nem egyszerű kérdés, hiszen minden ital más százalékban tartalmaz alkoholt, így a poharak számában, mennyiségben ezt nehéz kifejezni. Szigorúan tudományos oldalról a megfelelően táplálkozó férfiaknál a mérsékelt ivás mennyisége a tanulmány szerint 25 gramm alkoholnak felel meg. Mivel borból, sörből is komoly szórás van már az alkoholtartalomban, így ezt nem lehet X pohár borra átszámolni, de ha azt mondjuk, hogy 2-3 deciliter bornál, illetve egy korsó sör a felső határ, akkor nem járunk messze a valóságtól. 

Aki a mérsékelt szintet átlépi, annak már egészségkárosító hatásokkal kell szembenéznie, illetve a halálozási arányszám, a korai halálozás kockázata is komoly mértékben növekszik azoknál a férfiaknál, akik átlépik a 45 grammos napi határt.  

Ami megnyugtató, hogy ha előnyt nem is mutattak ki, azért az alkoholos italok mérsékelt élvezete nem jár komoly egészségromboló hatással sem: a kutatók eredményei szerint nem volt megfigyelhető jelentős hatás a halálozási arányszám tekintetében.

Forrás: abcnews.com
Kép(ek) forrása: Getty Images