Life Fehér Patrik 2023. 04. 06.

Értékes kincset rejtenek el a Holdon

Indulhat a bolygóközi kincskeresés a dollármilliós vagyon után.

A kriptopiac iránti érdeklődést az utóbbi időben lehűtötték a piaci botrányok (lásd az FTX esetét) és ezzel párhuzamosan az árfolyamok beszakadása. Ennek ellenére azonban a bitcoin – és társai – nem tűn el, meggyengyülve is erős piaci tényező maradt a maga egységenkénti 9,65 millió forint körüli árával.

Vágyott eszköz tehát továbbra is az erős bitcoin – kérdés, hogy a Holdig is elmennénk-e érte. Az egyre nehezebben bányászható pénzből ugyanis 62 egységet felküldenek égi kísérőnk felszínére.

2023 őszén a SpaceX rakétájára felvisznek egy, a Lunar Outpost nevű cég által gyártott rovert. Az önműködő holdjáró egyben egy mozgó kincsesláda is lesz, ugyanis a LunarCrush nevű kriptopiac egy digitális kulccsal egészíti ki a rovert, melynek segítségével valaki hozzáférhet a 62 bitcoint (jelenlegi értékén kb. 600 millió forintot érő) virtuális pénztárcához.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Lunar Outpost (@thelunaroutpost) által megosztott bejegyzés

A pénz azé lesz, aki először rátalál majd a roverre, illetve a kulcsra. A két cég ilyen jellegű összefogásának célja, hogy embereket inspiráljon a felfedezésre, és valljuk be, a pénz eléggé sokakat tud motiválni, még akkor is, ha egy holdutazás teljes költsége jóval több mint 600 millió forint. Nem szabad azonban elfeledkezni a bitcoin árfolyamingadozásáról: a jövőben a digitális technológiák további elterjedésével párhuzamosan a bitcoin értéke is nőhet.

A legismertebb kriptovaluta 2021 novemberében volt a legerősebb, akkoriban volt olyan nap, amikor egy egységért 68 789 dollárt (kb. 23,7 millió forintot) is fizettek. A bitcoin egyébként egy véges fizetőeszköz, az összesen kibányászható mennyiség 21 millió egység.

Forrás: LunarCrush/Lunar Outpost/Hiro/PR Newswire
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Johns Hopkins APL/Lunar Outpost/Ben Smith