Life Fehér Patrik 2023. 04. 11.

Pénzzel segítenek leszokni a cigiről az Egyesült Királyságban

Szeretnék csökkenteni a dohányzók számát az Egyesült Királyságban, ezért több ösztönző módszert is bevetnek, hogy rávegyék az embereket arra, hagyjanak fel a káros szenvedéllyel.

Örök közhely, hogy rengeteg pénzt megspórolhatnak azok a dohányosok, akik leteszik a cigit. Ez az összeg tényleg jelentős, tekintve, hogy egy doboz cigaretta ára már bőven több, mint 2000 forint Magyarországon. A leszokást azonban további juttatásokkal is motiválják az Egyesült Királyságban.

A brit kormány keddi bejelentésében célul fogalmazta meg, hogy egymillió brit dohányost átszoktassanak vape-re, vagyis elektromos cigarettára. Mindezt egy olyan rendszerben tennék, hogy a dohányzók között kiosztanának olyan csomagokat, melyek segítenének leszokni a cigiről. A szettben egy e-cigi-kezdőszett, illetve egyéb, a leszokásban segítő eszközök találhatóak, és a tervek szerint nagyjából minden ötödik brit dohányoshoz eljuttatják őket.

Pénzzel segítenek leszokni a cigiről az Egyesült Királyságban

Pénzt a terhes nők kapnak utalványok formájában, feltéve, ha sikeresen leteszik a cigit. “Háromból két dohányos a dohányzás miatt hal meg. A cigaretta az egyetlen termék a piacon, mely megöl, ha jól használják” – fogalmazott Neil O’Brien brit egészségügyi miniszter.

Az már más kérdés, hogy mennyire jó dolog éppen az e-cigire átszoktatni az embereket. A még mindig viszonylag új eszközök szintén rejthetnek egészségügyi kockázatot, a bennük lévő vegyi anyagok hosszú távú egészségügyi következményei még nem ismertek.

Forrás: Reuters
Kép(ek) forrása: Getty Images