Life Kovács Miklós 2023. 04. 12.

Figyelmeztet az FBI: ezeken a helyeken veszélyes tölteni a mobiltelefont

Az FBI szerint óvakodni kell a köztereken, reptereken, plázákban ingyenes töltésre felkínált USB-kábelek bedugásától, mert könnyen káros kódok kúszhatnak mobilunkra.

A mai mobiltelefonok kivételes esetben bírnak ki egy napnál hosszabb időt egyetlen töltéssel, különösen intenzív használat esetén. A töltési lehetőség tehát aranyat érhet, főleg ha rohanunk, és épp nincs nálunk saját töltő. 

Az FBI denveri területi irodájának tweetje szerint viszont jobb óvatosnak lenni, és csak komoly körültekintéssel használni a bárki által elérhető töltőpontokat. Arra kérik a lakosokat, hogy ne használjanak ingyenes töltőállomásokat a repülőtereken, szállodákban vagy bevásárlóközpontokban, mert rosszindulatú hekkerek az USB-porton keresztül káros programokat és kémszoftvereket telepíthetnek a mobiltelefonokra. 

Általában minden készüléken mi határozhatjuk meg, hogy az USB-porton történjen adatátvitel, de a hekkerek számára, ha már van fizikai kapcsolat, akkor nem nagy ugrás ezen átlépni, és ha telepítették a billentyűzetek leütését figyelő programot, már csak várniuk kell.

Ma már mindenki online bankot használ, és ezzel a módszerrel az ilyen felületre beírt belépési adatok is könnyen a bűnözők kezébe kerülhetnek, más érzékeny, személyes adattal együtt. Az angolul “juice jacking” néven emlegetett módszer ellen a legbiztosabb védekezés a mindig zsebben hordott külső akkumulátor, vagyis powerbank, esetleg a saját kábelen túl az elektromos hálozathoz csatlakoztatható töltőegység, amit nem tudnak elérni a rosszindulatú hekkerek.

Forrás: cnbc.com
Kép(ek) forrása: Getty Images