Life Fehér Patrik 2023. 04. 12.

Kiderült, mihez kezdenek Elvis hírhedt magángépével

Sokáig porosodott magányosan a sivatagban a Lockheed Jetstar, de a repülő sorsa végre jóra fordul. Igaz, többé már nem fog a levegőbe emelkedni.

Elvis Presley egykori magángépe hűen tükrözte a legendás énekest, illetve karrierjét is: ahogy a körülrajongott sztár utolsó éveire teljesen elhagyta magát, úgy a piros Lockheed Jetstar gépét is elhagyták, teljesen egyedül, a sivatagban, hajtóműveitől megfosztva.

A gépet többször is megpróbálták eladni az elmúlt években, de általában sikertelenül zárultak az aukciók. Egészen ez év januárjáig kellett arra várni, hogy valaki lecsapjon a repülőre, az akkor még névtelenségbe burkolózó telefonos licitáló 260 ezer dollárt (90 millió forintot) adott érte.

Azóta kiderült, hogy egy igazi “repülőbolond”, Jimmy Webb csapott le a különlegességre, aki 378 ezres követőtáborának rendszeresen tölt fel YouTube-csatornájára mindenféle repüléssel kapcsolatos tartalmat. Ezekből a videókból derült ki, hogy a gép már nála van, illetve az is, hogy darabokban áll a vörös repülő.

Kiderült, mihez kezdenek Elvis hírhedt magángépével

“Öt másodperccel azután, hogy megláttam, tudtam, hogy ez sosem fog újra repülni” – mesélte a Robb Reportnak Webb. “A legjobb terv, amivel előrukkoltunk, az volt, hogy felszereljük egy lakókocsi-alvázra [a gép törzsét], így körbe tudjuk vinni, hogy megmutassuk az Elvis-rajongóknak.”

A Jetstar tehát többet már nem repül. Újbóli levegőbe emelkedését több tényező is akadályozta: először is az a hiányzó 5-7 millió dollár (1,7-2,4 milliárd forint), amiből teljes körűen helyre lehetett volna pofozni a roncsot, másodszor az eredeti alkatrészek hiánya, harmadszor pedig az engedélyek az FAA-től, vagyis az amerikai légyügyi hivataltól.

Kiderült, mihez kezdenek Elvis hírhedt magángépével

A repülőből tehát a törzs lesz az, amit majd körbehordoznak Amerika-szerte, benne az eredeti berendezéssel, melyet maga Elvis is használt – bársonyszékek, fekete-fehér tévé, mikró, tényleg minden, ami akkoriban a luxust jelentette. Mindez azonban jó esetben is csak egy év múlva lesz esedékes az új tulaj szerint. A Jetstarról levágott egyéb alkatrészek sem vesznek majd kárba, azokból Elvishez kötődő emléktárgyak készülnek majd, melyeket a rajongók megvásárolhatnak, és a bevétel egy részét egy memphisi gyermekkórház kapja.

“Igen, a repülőgép lakókocsivá alakítása nem tökéletes megoldás. De az sem volt az, hogy 40 évig a sivatagban parkolt. Így az Elvis-rajongók láthatják majd, és még mehetnek is vele egy kört. Az igazi utak királyává szeretnénk tenni” – utalt a gépre Webb.

Forrás: Robb Report, YouTube/Jimmys World
Kép(ek) forrása: YouTube/Jimmys World