Egyre fejlettebb és drágább kávéfőzők ide vagy oda, a gépek még mindig nem tudnak olyan jó feketét csinálni, mint egy hús-vér barista. A Meticulous szerint ennek az az oka, hogy még a legmodernebb eszközök is ugyanolyan elven működnek, és nem képesek a menet közbeni változtatásokra: ha elindítjuk a kávéfőzési folyamatot, az mindig ugyanúgy fut le, holott a tökéletes eredmény érdekében figyelni és változtatni kellene, ha a főzés közben valami elcsúszik és a minőség rovására megy.
A Meticulous eszpresszókészítő gépe azonban minden változásra felkészült. Összesen tíz szenzor található az autonóm szerkezetben, melyek valós időben, másodpercenként akár ezernél is többször ellenőriznek minden paramétert. Többek között a víz hőmérsékletét, a szinte forráspontig melegedő víz nyomását, valamint a kávé tömegét is figyelik, és ezek alapján a belső motorok és rendszerek folyamatosan igazodnak azokhoz az előre meghatározott értékekhez, melyek a tökéletes aromájú és textúrájú kávét jellemzik.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A letisztult formavilágú gép alapvetően egyszerű receptet alkalmaz. Használata semmiben nem különbözik egy hagyományos készülékétől, ebbe is először a finomra őrölt kávé és a friss víz megy. Ezt követően indul a varázslat: a vizet pontosan 92 Celsius-fokra (± 0,1 fok) melegíti fel a rendszer, majd egy dugattyú felemelkedik és ráengedi a vizet a kávéőrleményre.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A dugattyú ezt követően szép lassan elkezd újra süllyedni, nyomást fejtve ki a vízre. Az első kávécseppek ekkor elindulnak a csésze irányába – ezt érzékeli a beépített szuperérzékeny mérleg, és 9 bar nyomást küld a dugattyún keresztül a vízre. Ekkor megindul a kávé folyamatos csorgása, közben pedig a szenzorok figyelik, hogy ez meg is maradjon.
Az átázott őrleményen a főzés végén már könnyebben átfolyik a víz, melyet érzékel a gép is. Le is csökken a nyomás, de a másodpercenkénti 1,27 ml kávé továbbra is lefolyik a csészébe, egészen addig, amíg pontosan 36 gramm nem lesz az eszpresszó tömege. A dugattyú ekkor azonnal felemelkedik, vákuumot hozva létre a belső térben, a kávé pedig nem folyik tovább. Itt már tényleg nincs más hátra, lehet fogyasztani a feketét. A teljes folyamatot a kávéfőző kijelzőjén, illetve egy mobilalkalmazáson keresztül is követni lehet.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A számokkal alátámasztott projekt rengeteg embert meggyőzött a Kickstarteren. A közösségi finanszírozási oldalon cikkünk írása közben is folyamatosan nőtt a támogatók száma és a befektetés összege, a megjelenéskor a számláló már bőven 3,6 millió dollár, azaz 1,2 milliárd forint felett állt – a készítők eredeti célja mindössze 20 ezer dollár (6,8 millió forint) volt.
A Meticulous kávéfőzői 1300 dollárba (440 ezer forintba) kerülnek kedvezményes áron, az első darabokat még idén decemberben megkapják az első befektetők.