Life Fehér Patrik 2023. 04. 13.

Robotokkal masszíroztathatjuk magunkat a jövőben

A technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően tényleg eljöhet az a korszak, amikor egy gép hatékonyan képes lesz egy ember megmasszírozására, és nem is okoz benne kárt.

Évtizedek óta velünk vannak a különböző masszírozóeszközök, legyen szó rezgőmotorokkal felszerelt fotelről vagy egy prémiumkategóriás autó üléséről. Ezek az eszközök azonban meg sem közelítik azt, amire egy profi masszőr képes, akik versenytárs nélkül meg is kérik szolgáltatásaik árát.

Hamarosan azonban változhat a helyzet, legalábbis ebben bízik a Rizon 4 nevű robot gyártója, a Flexiv. A cég újdonságánál beveti a mesterséges intelligenciát is, az eszközről a rendelkezésre álló információk alapján valóban elmondható, hogy megközelíti egy valódi masszőr tudását.

A 20 kilós szerkezet hét szabadsági fokkal rendelkezik, azaz számos irányban tud mozogni, nyomni, akárcsak egy ember. A masszőr kezeinek érzését hivatott hozni a melegíthető puha szilikonfej is, mely először “letapogatja” a megmasszírozni kívánt területet, anélkül, hogy fájdalmat okozna a robotkar alatt fekvőnek.

A feltérképezett terepet a beépített kamera képével összehangolja egy számítógép, és kiadja utasításként a mesterséges intelligencia, mely területeket milyen erővel és milyen mozdulatokkal lehet masszírozni. A Rizon 4 által használt technika egyébként a hagyományos kínai masszázsra hajaz. Beállítható az is, hogy a robot végigmenjen az egész háton, vagy csak bizonyos területeket vegyen kezelésbe.

Közleményében a Flexiv hangsúlyozta, robotjuk teljesen biztonságos, és képes a különböző testformákhoz és -méretekhez igazodni. Emellett nem lesz fáradt, semmi nem vonja el a figyelmét, így a szolgáltatás minősége is mindig ugyanolyan lesz. “Célunk, hogy a robotmasszázs elfogadott legyen, és a folyamat során csökkenjen a költsége, miközben az elérhetősége nő” – fogalmazott Yunfan Gao, a cég marketingigazgatója.

Forrás: Flexiv