Life Kovács Miklós 2023. 04. 14.

A SpaceX megmutatta, hogy fog kinézni egy Mars-misszió

A SpaceX látványos animáción mutatta meg, milyen lesz, amikor az eddigi legerősebb rakétarendszerével indulnak majd a Mars felé.

A SpaceX a legsikeresebb privát cég az űrszektorban, és a fejlődésük ütemét tekintve tényleg nem tűnik földtől elrugaszkodott tervnek egy általuk tető alá hozott Mars-misszió. Látványos animáció, az átlagembert témához közelebb hozó képsorok mindenesetre már vannak.

A rakétatechnika mellett ebben is profik a cégnél, igazi sci-fi-hangulatú előzetes kedvcsinálót hoztak össze, szintetizátorokra épülő, bármilyen űrhöz kapcsolódó sorozatba, pc-játékba illő aláfestő zenével, drámai képsorokkal. 

Még az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megarakétája, a 2022 novemberben már felbocsátott Space Lauch System (SLS) is eltörpül a Starship hajtóművének tervezett kapacitása mellett. A cégtulajdonos Elon Musk már 2016-ban felvetette a Mars meghódításának ötletét. Akkor még szokásához híven elég optimistán ítélte meg a sikeres kilövés dátumát, 2025-re saccolta az indulást. 

Ez már nagyon nagy valószínűséggel nem lesz elérhető, de a szándék láthatóan megvan a SpaceX-nél, a Starship épp jelenleg is a kilövőállásban vár. Egy elhalasztott, fontos tesztre kerül majd sor még ebben a hónapban, ez lesz a 33 rakétából álló hajtóművel rendelkező Starship első orbitális repülése.

Forrás: Interesting Engineering, MTI
Kép(ek) forrása: SpaceX