Life Erdős Norbert 2023. 04. 17.

Egy búvár éles helyzetben mutatta meg, miért ne menekülj a cápa elől

Ha különleges helyen nyaralsz, és olyan szituációba kerülsz, ahol egy cápa néz veled farkasszemet, a lehető legrosszabb ötlet ész nélküli úszással menekülni.

A cápa egyrészt okos állat, másrészt borzasztóan kíváncsi, szóval igen logikusak azok a tanácsok, amelyeket nemrég adott egy profi búvár, Andriana Fragola, miután hátborzongató felvételt osztott meg a TikTokon.

Fragola mindenkinek azt tanácsolja, hogy ilyen helyzetben a legfontosabb, hogy higgadtak maradjunk, bármennyire is nehéz, és semmiképp ne kezdjünk el úszni a cápa elől. Miért?

  • egyrészt a cápa kíváncsi, és ha valami úszik előtte, azt mindenképp meg akarja nézni közelebbről, hátha valami finom falat;
  • másrészt még a 23 olimpiai aranyérem birtokosa, Michael Phelps sem tudna leúszni egy cápát, ugyanis a videón is látható tigriscápa 30-40 km/órás sebességre képes, míg egy olimpikon maximum 6-7 km/órásra.

A leghatásosabb az, ha a kezünkkel a cápát eltérítjük magunktól – akár a szemébe, orrába bokszolunk -, tanácsolja a profi búvár. Na igen, ez így elméletben nagyon jól hangzik, de amikor a nyaralás során csak azt látjuk, hogy kibukkan egy uszony a vízből, akkor nagyon gyorsan Michael Phelps-sebességre kapcsolna legtöbbünk.

Forrás: Adriana Fragola, newsweek.com
Kép(ek) forrása: Getty Images