Life Kovács Miklós 2023. 04. 18.

Egyedi látványt okozott a légkörbe ürített rakéta-hajtóanyag

Furcsa kékes spirál tűnt fel az északi fény mellett az égbolton, ezt a jelenséget még Alaszkában is megcsodálták.

Galaxisra hasonlító halvány, kékes spirál tűnt fel néhány percre az alaszkai égbolton szombat hajnalban, miközben az északi fény is látszott – írta kedden a The Guardian online kiadása. Nem csillagkapu nyílt meg, és új szuperfegyver bevetésétől sem kell tartani. A látványos jelenséget a ma már mindennaposnak tekinthető rakétakilövés okozta. A SpaceX három órával korábban Kaliforniában lőtt fel egy rakétát, amiből a légkörbe engedték a felesleges üzemanyagot. 

“Időnként a rakéták visznek magukkal olyan üzemanyagot, amit ki kell dobniuk. Amikor nagy magasságban bocsátják ki, az üzemanyag jéggé fagy, és ha mindez napfényben történik, amikor a Föld felszínén még sötét van, akkor lentről olyannak tűnik, mint egy nagy felhő, ami néha örvénynek látszik” – idézte a lap Don Hampton asztrofizikust, az Alaszkai Egyetem Fairbanks Geofizikai Intézetének kutatóját.

A cég rakétája péntek éjjel indult el a kaliforniai Vandenberg támaszpontról, nagyjából 25 műholddal a fedélzetén. Mivel úgynevezett poláris indítás történt, Alaszka jó részén látni lehetett.

Januárban Hawaii felett figyeltek meg hasonló spirált, a Mauna Kea csúcsán a japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium Subaru teleszkópja rögzítette az éjszakai égbolton áthaladó örvényt. Kutatók szerint akkor egy Floridában felbocsátott, katonai műholdakat szállító SpaceX-rakéta üzemanyaga okozta a jelenséget.

Forrás: MTI, The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images