Life Fehér Patrik 2023. 04. 19.

Ezen a téren jobb a magyar foci a világátlagnál

Mind a megítélt büntetők gyakoriságában, mind azok értékesítésében az élmezőny végéhez tartozik a magyar labdarúgó-bajnokság egy friss rangsorolás szerint.

Érdekes dolgokra hívta fel a figyelmet nemrég a svájci CIES Football Observatory. A focis statisztikákkal foglalkozó intézet legutóbb a büntetőket vette górcső alá: világszerte 75 bajnokság mutatóit hasonlították össze 2020. január elsejétől kezdve, és megnézték, hol találkozhatunk a leggyakrabban tizenegyesekkel, illetve hol értékesítik azokat a legjobban.

Az adatsorból kiderül, hogy a leggyakrabban az egyiptomi első osztály bírói mutatnak a fehér pontra a 16-oson belül, átlagosan 172 percenként – azaz ha látunk két egyiptomi bajnokit, az egyiken nagy eséllyel lesz büntető. A dobogóra felfért még Cristiano Ronaldo bajnoksága, a szaúd-arábiai első osztály (178 perc/büntető) és az orosz bajnokság (187 perc/büntető). Az öt európai topliga közül az olasz bajnokság viszi a prímet ezen a téren 235 perces átlaggal.

Kép: Francesco Pecoraro/Getty Images

Kép: Francesco Pecoraro/Getty Images

A sor másik végét két nemzet öt bajnoksága adja: ritkák a büntetők az angol másod-, harmad- és negyedosztályban (sorban 434, 402, illetve 422 perc/büntető), de még kevesebbszer ítél a bíró tizenegyest Japánban: a szigetország bajnokságában átlagosan 520 percenként, a másodosztályban 613 percenként rúgnak büntetőt, azaz csak minden 7. meccsen.

Magyarországról csak az NB1 adatait vizsgálták, az OTP Bank Liga a lista 25. helyén, azaz az élmezőny végén áll 244 perces értékkel, azaz az átlagnál többször fújnak büntetőt. Ezeket szintén az átlagnál (77,1 százalék) jobban értékesítik a játékosok, a szituációk 79,3 százalékából születik gól – ez az érték szintén a 25. helyre elég.

Kép: Ian MacNicol/Getty Images

Kép: Ian MacNicol/Getty Images

A legpontosabbak egyébként a francia bajnokság tizenegyesrugói, holtversenyben a katari első osztály focistáival, 82,2 százalékos értékkel. A dobogó harmadik fokán a török liga osztozik a japán bajnoksággal 82,1 százalékkal, azaz Japánban azt kevéske tizenegyest azért elég hatékonyan berugdossák a játékosok. Ezzel szemben a dél-afrikai első osztályban (71,4 százalék), a svéd másodosztályban (72,3 százalék) és Costa Ricán (73,2 százalék) 10 büntetőből alig több mint 7 esetben születik gól.

Forrás: CIES Football Observatory
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Szirtesi László/Getty Images