Life FIRSTCLASS 2023. 04. 24.

Rekordot döntött a világsztár magyar festő alkotása

A leghíresebb magyar absztrakt festő, Hantai Simon egyik képe 46 millió forintért kelt el egy vasárnap esti árverésen.

A Virág Judit Galéria Háború utáni és kortárs művek néven tartott aukciót vasárnap este. Hantai-képért még soha nem fizettek annyit Magyarországon, amennyiért az 1958-as Cím nélkül elkelt a galéria eseményén.

Hantai Simon 26 évesen költözött Párizsba, ahonnan többé nem tért vissza szülőföldjére, így Magyarországon valódi művészeti szenzáció egy-egy alkotásának felbukkanása – közölte a galéria. Hantai-művek ritkán szerepelnek hazai árverésen, de festményei iránt nagy az érdeklődés külföldön is: 2016-ban négymillió euróért, vagyis több mint 1,4 milliárd forintért kelt el egyik festménye a Sotheby’s párizsi aukcióján. Modern művein megelevenedő különleges világát pliage-módszerrel alakította ki.

Rekordot döntött a világsztár magyar festő alkotása

A galéria szerint egyértelműen látható, hogy felnőtt egy fiatal generáció Magyarországon, amely nyitott a hazai kortárs alkotásokra és elsősorban a neoavantgárd művészetet értékeli, keresi.

A magyar művész arról is ismert, hogy az egyik festménye Emmanuel Macron francia elnök irodáját díszíti. Ez a festő egyik korszakos alkotása, az Écriture rose, vagyis Rózsaszín írás.

Kép(ek) forrása: MTI, Virág Judit Galéria