Life Fehér Patrik 2023. 04. 26.

Nanorobotok tehetik finomabbá a söröket

Csehországban mindent megtesznek a legjobb sörökért, most éppen egyetemi kutatók vizsgálták, hogyan javíthatnának az eredményen. Érdekes felfedezésre jutottak.

A sörkészítés időigényes folyamat. Minél tovább készül az ital, annál nagyobb az esély arra, hogy az egészet tönkretegye valamilyen mikroorganizmus, elrontsa az ízét. A legjobb ebből a szempontból persze az lenne, ha fel lehetne gyorsítani a folyamatot.

A Prágai Kémiai és Műszaki Egyetem professzora, Martin Pumera és kollégái az elmúlt időszakban azon dolgoztak, miként gyorsíthatnák fel a sörkészítést. Azt tudták, hogy a folyamat egyik legidőigényesebb szakasza az, amikor az élesztőt le kell szűrni a sörből, ezért olyan megoldáson kezdtek el dolgozni, ami ezt a részt jelentősen egyszerűbbé teszi.

Így születtek meg az ún. BeerBotok, olyan nanorobotok, melyek aktív élesztőből, mágneses vas-oxid-részecskékből, illetve nátrium-alginátból állnak. A keverékből 2 mm átmérőjű gyöngyöket készítenek, majd vas-kloridos és egyéb kezelést kapnak, mielőtt beleteszik őket a cefrébe.

A nanorobotok először a cefre aljára süllyednek, majd ahogy a cukrot a bennük lévő élesztőkkel elkezdik ők maguk is alkohollá alakítani, szén-dioxid-buborékokat is képeznek, melyek felemelik őket a cefre felszínére. A szén-dioxid ekkor a levegőbe távozik, a nanorobotok pedig ismét leszállnak alulra. Mindez addig ismétlődik, amíg el nem fogy a cefrében az alkohollá alakítható cukor.

A fel-leszálló nanorobot a cefrében

A fel-leszálló nanorobot a cefrében

A zseniális rész ekkor jön: a bonyolult, hosszadalmas szűrés helyett elég egy mágnes, amivel össze lehet gyűjteni a leszűrendő élesztőt. Sőt, még arra is rájöttek a kutatók, hogy az anyagot ekkor sem kell kidobni, ugyanis három további erjesztési ciklusban lehet velük dolgozni.

Forrás: ACS Nano, New Atlas
Kép(ek) forrása: ACS Nano, Nyitókép: Getty Images