Life Erdős Norbert 2023. 04. 27.

Bizarr csalások, amelyek miatt kizártak sportolókat a versenyből

Csalással előnyt szeretni egy versenyen nem szép dolog. Összeszedtünk néhány nagyon bizarr, néhol vicces sztorit a sporttörténelemből.

Nemrég számolt be róla a BBC, hogy az igen népszerű és sikeres, maraton- és ultramaraton-futó Joasia Zakrzewskit utólag ki kellett zárni a 2023-as GB Ultras futóversenyből, mert tiltott eszközöt használt és ezt elhallgatta célba érés után. 

Az ír származású, de jelenleg Ausztráliában élő dr. Zakrzewski az 50 mérföldes (80 km), Manchester és Liverpool között zajló verseny féltávjánál eltévedt és pokoli lábfájdalom “érte utol”. Ekkor megkérte az ismerősét, aki autóval követte, hogy vegye fel és vigye őt el a következő ellenőrzőpontig, ahol jelzi a versenybíróknak, hogy kénytelen feladni a versenyt. Ez meg is történt, de az ellenőrzőpontnál a szervezők azt mondták neki, hogy “utálni fogod magad, ha most feladod”.

A 47 éves doktornő kisebb hezitálás után úgy döntött, versenyen kívül folytatja a távot, amelyből 4 kilométert autóval tett meg. Célba is ért, de itt került homokszem a gépezetbe: érmet akasztottak a nyakába és egy trófeát nyomtak a kezébe, fotó is készült a dobogón, ugyanis harmadikként ért célba. A hölgy azonban nem árulta el, hogy ő már nincs versenyben, és erről, úgy tűnik, a befutónál lévő személyzet sem értesült.

A kép csupán illusztráció

A kép csupán illusztráció

Csak a verseny után derült ki az igazság; utólag kizárták az ausztrál futót és a negyedikként befutó kapta meg a bronzérmet, aki így lemaradt a célba érkezés utáni dobogós ünneplésről. Ezért többször is elnézést kért Joasia Zakrzewski, és azt nyilatkozta, hogy nem is érti mi történt vele, a fáradtság és az eufória elvette az eszét, nagyon sajnálja a dolgot. Azt még érdemes tudni, hogy dr. Zakrzewski nem ma kezdte a futást, ugyanis egy februári 48 órás versenyen világrekordot állított fel 411,5 kilométerrel.

Ezen a ponton pedig egy húszárvágással vissza is kanyarodhatunk az időben, egészen az 1904-es olimpiáig, ahol egy kísértetiesen hasonló eset történt. Frederick Lorz maratonfutó 17 kilométert tett meg autóval az Egyesült Államokban rendezett világversenyen, mert olyan hasfájás jött rá, hogy úgy döntött, inkább feladja. Autója azonban néhány kilométerrel a cél előtt lerobbant, és mivel ekkor már jobban érezte magát a futó, úgy gondolta, hogy mégis folytatja a versenyt. Nyilván elsőként ért célba, a közönség pedig óriási ovációval fogadta a hazai győztest.

1904-es olimpiai maraton

Akkora hőség és por volt a verseny napján, hogy a 32 indulóból mindössze 14-en fejezték be a versenyt. Ez annak is köszönhető volt, hogy vízvetéli pontból sem állítottak fel eleget a szervezők.

A 20 éves Alice Roosevelt, Theodore Roosevelt elnök lánya, nyomban koszorút helyezett Lorz fejére, és az aranyérmet is majdnem a nyakába akasztotta. Ekkor azonban a közönség sorai közül valaki leleplezte a csalást, a futó pedig azonnal beismerte az autós kalandot, és hozzátette, hogy csak viccből fejezte be a versenyt. A viccen azonban először csak ő nevetett, mert a húzásért eltiltást kapott, de később visszavonták az ítéletet, a futó pedig 1905-ben már teljesen szabályosan nyerte meg a Boston Maratont.

Másképpen is szerezhető előny

A 2022-es téli olimpián öt síelőt zártak ki, mert nem megengedett ruhát használtak, és ezzel előnyre tettek volna szert a többi versenyzővel szemben. Állítólag túl bő volt a ruházatuk, és ez elég volt ahhoz, hogy ne állhassanak rajthoz.

Az 1984-es Los Angeles-i olimpián a Puerto Ricó-i származású Madeline de Jesus távolugrás közben megsérült, ami azt jelentette, hogy a 4×400-as váltóban később nem tudott volna indulni. Helyette az ikertestvére ugrott be, és teljesítette a versenyt. Majdnem megúszták a dolgot, de egy újságíró észrevette a két nő közötti apró különbséget, és ezt követően kizárták és egy évre eltiltották őket a sportversenyektől.

 

A 2008-as olimpián egy taekwondós rúgta arcon a bírót. A kontaktsportágakban elkerülhetetlen, hogy egy bíró belekeveredjen az akcióba, de állítólag ez nem véletlen volt. A sportoló a pontozás miatt feldühödve nekiment a bírónak, és ezzel egy életre szóló eltiltást vívott ki magának.

Végül ne feledkezzünk meg Mike Tyson és Evander Holyfield 1997-es nehézsúlyú ökölvívó címmérkőzéséről sem, ahol Tyson kiharapott Holyfield füléből egy darabot. A sportszerűtlen húzás miatt Tyson két évre elvesztette a bokszolói engedélyét. A dolog pikantériája, hogy a két bokszoló már rég kibékült, sőt összebarátkoztak és közös vállalkozást indítottak.

Fül alakú, ehető készítmények piacra dobásával 3 millió dollárt kaszáltak (kb. 1 milliárd forint).

LAS VEGAS, 1997, MGM Grand Garden - Evander Holyfield vs. Mike Tyson

LAS VEGAS, 1997, MGM Grand Garden – Mike Tyson vs. Evander Holyfield

Mike Tyson

Tyson volt a legfiatalabb nehézsúlyú bokszoló, aki világbajnoki címet nyert. A valaha élt egyik leghíresebb ökölvívó, és nem csak páratlan tehetsége, hanem a ringen kívüli, olykor botrányos viselkedése miatt is, nemi erőszak miatt a börtönt is megjárta. 58 profi mérkőzéséből 50-et megnyert, 44-et kiütéssel, 6-szor szenvedett vereséget, 2-szer nem hirdettek győztest.

Kép(ek) forrása: Getty Images