Life Kovács Miklós 2023. 04. 27.

Elkerülhetetlen az űrszex, jön az első aktus

Egymást érik az égbe törő rakéták, amelyek lassan, de biztosan fizető űrturistákat is magukkal visznek. Az emberi természetet ismerve ez pedig egyet jelent az űrszex megjelenésével.

Ajtónkon kopogtat az űrturizmus. Már nem fikció, hanem gazdaságilag, számokkal leírt jövőkép, ami tíz éven belül vélhetően rendszeres járatokat jelent a súlytalanságot ígérő magasságokba. Napokra, akár hetekre mehetnek fel lebegni a Föld milliárdosai, akik vélhetően nem a tudományos felfedezésekkel lesznek elfoglalva. 

Igen, aki felmegy, az nem csak a méterek számát tekintve akar a csúcsra jutni, egy-egy ilyen úton előfordulhat, hogy az utasok közeli, intim kapcsolatba kerülnek. 

Az első aktus az űrben

Az űrszex évtizedek óta izgatja az emberek fantáziáját, de az űrkutatással foglalkozó igazi szakemberek sokkal konzervatívabbak voltak eddig a kérdéskörben. A Nemzetközi Űrállomáson egyszerűen tilos a szexuális tevékenység, itt profik végzik a munkájukat, ez nem kéjutazás, így a téma egy nagy és határozott tiltást kapott az űrügynökségektől. 

A NASA sem feszegette túlzottan a témát. 2008-ban etikai kódexet készítettek elő a hosszú távú űrutazásokra, de ettől a témától ebben a kódexben is  tartózkodtak. A “Földön kívüli szabályzat” a Spiegel Online szerint erősen hasonlít egy német munkavédelmi kézikönyvre, így például az űrhajósok hetente nem dolgozhatnak többet 48 óránál. Nem rendelkezik ugyanakkor a szabályzat a szexuális kérdésekről, pedig nagy valószínűséggel férfiak és nők együtt repülnek majd a Marsra.

Figyelni kell a felső tízezerre

A szakértők már akkor tudták, hogy nem a tudósok között merül fel majd ez a kérdéskör, hanem az űrturistáknál,  akik közül többen második nászútjukra indulnának az űrbe.

“A szex a súlytalanság állapotában valódi bombaüzlet lesz a világűrturizmusban”

– írja egy amerikai írónőt idézve a Spiegel Online.

2023-ban pedig elértünk abba a korba, amikor ez a téma nem csak elméleti síkon létezik. Ezért a Cranfield Egyetem kutatócsoportja tanulmányban hívta fel a figyelmet pár fontos dologra az űrszexszel kapcsolatban. 

David Cullen, az egyetemen dolgozó asztrobiológiai professzor elmondása szerint meglepte őket, hogy a szektorban létező cégek mennyire nem készültek fel erre a problémakörre. Véleményük szerint a mikrogravitációs környezet és a súlytalanság eddig ismeretlen problémákat, komplikációkat okozhatnak a szexuális aktus során.

Elkerülhetetlen az űrszex, fel kell készülnünk rá

Trükkös lesz majd megoldani a dolgot, hiszen ha egy asztronauta megnyom vagy meglök valamit, az ellenkező irányba mozdul el, és addig halad ugyanazzal a lendülettel, amíg neki nem ütközik valaminek. 

Így két test ütemes ütközését csak rögzítéssel lehet kivitelezni, bár ennek egész komoly tudománya alakult már ki itt a Földön is, tehát ezt kis kreativitással megoldhatják majd a résztvevők. Emellett viszont szexuális diszfunckiót is okozhat a súlytalanság, ami már alapjáraton teljesen összezavarja egy átlagos felnőtt hormonális működését.

Nem lesz olyan nagy szám a dolog

A mikrogravitáció csökkenti a tesztoszteron hormon szintjét, ezzel mérsékli a szexuális vágyat, de a Föld körül keringve a belső óra, a cirkadián ritmus is felborul. “Amikor bolygónk körül keringenek, kilencvenpercenként megváltozik a cirkadián, vagyis az élettani napszakuk ritmusa. Ez befolyásolja a nemi hormonokat és vélhetően a libidót is”– hangoztatta Saralyn Mark, a NASA korábbi egészségügyi tanácsadója.

“Az emberi reprodukció hosszú távú fontosságát nézve, ahogy az emberiség próbál több bolygón élő fajjá fejlődni, elkerülhetetlen hogy ezeket az első lépéseket legyenek tervezettek, vagy véletlenek, komolyan vegyük” – mondta Egbert Edelbroek, a jelentés társszerzője, a SpaceBorn United, űrbéli reprodukciót tanulmányozó szervezet vezetője.

Forrás: cranfield.ac.uk
Kép(ek) forrása: Getty Images