Life Fehér Patrik 2023. 04. 28.

Film készült a legendásan gyenge focicsapatról

Az Oscar-díjas rendező, Taika Waititi ezúttal egy valódi sporttörténelmi eseményhez nyúlt hozzá.

A holland származású Thomas Rongen nevét talán még a futballtörténelemmel foglalkozó könyvek névmutatójában sem találjuk meg, pedig a maga nemében elismerésre méltó tettet vitt véghez az edző. A már játékoskorában az Egyesült Államokba kerülő férfi a stoplis szögre akasztása után edzőként folytatta, mégpedig nem is rosszul: az amerikai első osztályú focicsapatok mellett az USA U20-as válogatottjával is foglalkozott.

2011-ben azonban menesztették, a mentőövet pedig kissé váratlan helyről, az Óceániában található Amerikai Szamoáról dobták. A kis szigetország előtte még sosem nyert FIFA-szankcionált futballmeccset más válogatottak ellen, leginkább arról voltak híresek, hogy 2001-ben 31-0-ra kikaptak az ausztráloktól.

Erről a történetről, vagyis Rongen amerikai szamoai kalandjáról készített filmet Next Goal Wins címmel az Oscar-díjas rendező, Taika Waititi, projektjéhez megnyerve főszereplőnek Michael Fassbendert. Sportfilmről lévén szó, a végeredmény már ismert, emellett pedig készült már 2014-ben ugyanezzel a címmel egy brit dokumentumfilm is az eseményekről. Mindenesetre leírjuk a történet végét azoknak, akik nem szeretnének várni a november 17-ei mozis premierre – spoileres folytatás az előzetes alatt:

Rongen első éles bevetései – ahogy Amerikai Szamoa esetében minden éles bevetés kimerül ennyiben – a 2014-es labdarúgó-világbajnokság óceániai kvalifikációs köre volt. A holland szakember, noha heves vérmérsékletű volt és nem mindenki kedvelte, megszerezte csapatával első győzelmüket, 2-1-re legyőzve Tongát, és megszakítva ezzel egy 38 meccses vereségsorozatot.

Taika Waititi (balra), a film rendezője

Taika Waititi (balra), a film rendezője

A holland megbízatása lejárta után visszatért az Egyesült Államokba. Ezt követően napjainkig kilenc meccset játszott Amerikai Szamoa válogatottja, ebből kettőt megnyertek, egy döntetlennel zárult, hatszor viszont kikaptak – volt, hogy 13-0-ra.

Kép(ek) forrása: Searchlight Pictures/20th Century Studios