Life Kovács Miklós 2023. 04. 29.

Lélekrágó stressz lehet az oka a szaporodó ráncoknak

Rendkívül népszerű kutatási kategória az öregedés, aki megfejti az okait, és lelassítja a folyamatot, megüti a főnyereményt. Most egy hazai tudósokkal közös nemzetközi tanulmány tett komoly felfedezést.

A kutatók eredményei szerint a stressz különböző formáira adott válaszként hirtelen megnő az emberek és egerek biológiai életkora. Ez az öregedés viszont a stresszből való felépülés után visszafordul – írták a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) szerdai közleményében.

A rossz hír tehát, hogy ha sokat stresszelünk, akkor hirtelen beüthet az öregedés. A jó hír? A folyamat visszafordítható!

A tanulmány eredményei alapján a biológiai öregedés nem egyirányú, fluktuációk is megfigyelhetők benne, új eredmény, hogy a biológiai öregedés gyakorlatilag visszafordítható – állapították meg a kutatók. A tudósok korábban úgy gondolták, hogy az élő szervezetek biológiai életkora folyamatosan nő, ugyanakkor, mint írták, mára egyértelművé vált, hogy a biológiai életkor nincs elválaszthatatlanul összekapcsolva a kronológiai életkorral (azaz a születésünk óta eltelt idővel). 

Az egyének biológiailag idősebbek vagy fiatalabbak lehetnek, mint amennyit kronológiai életkoruk mutat.

Az állatmodellekben és az emberekben egyre több bizonyíték utal arra, hogy az epigenetikai órák által mutatott biológiai életkort többek között betegségek, gyógyszeres kezelés, életmódbeli változások és környezeti hatások is befolyásolhatják. Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy lehetnek ingadozások a biológiai életkorban, de egészen mostanáig feltáratlan maradt, hogy milyen események váltják ki ezeket a változásokat és, hogy ezek a változások visszafordíthatóak-e.

A közlemény szerint a biológiai életkor átmeneti változásait okozták például nagyobb műtétek, terhesség és súlyos Covid-19 is. Például a traumás betegeknél a biológiai életkor erős és gyors növekedését mutatták ki sürgősségi műtétek után. Ugyanakkor ez a növekedés visszafordult, és a biológiai életkor a műtétet követő napokban visszaállt a kiindulási szintre.

A tanulmány, amely április 21-én jelent meg a Cell Metabolism című tudományos folyóiratban, eddig nem ismert dinamizmusokat tárt fel az öregedés ütemében, amelyek új irányokat nyithatnak meg az öregedés és megfiatalodás kutatásában – írták a SZTAKI közleményében.

Forrás: MTI, Sztaki
Kép(ek) forrása: Getty Images