Life Fehér Patrik 2023. 05. 01.

A szépeket szépekkel, a csúnyákat csúnyákkal köti össze a csetprogram

Halad a technológiával a társadalomnak már számtalanszor görbe tükröt mutató művészeti csoport, a MSCHF. Ezúttal arra vállalkoztak, hogy egy gép segítségével döntsék el, ki mennyire szép vagy épp csúnya.

Amikor nem furcsa cipők készítésével foglalatoskodnak, a MSCHF, a new york-i székhelyű művészcsoport valamilyen más szórakoztató, egyeseket felháborító, de mindenképpen elgondolkodtató őrültségen töri a fejét, vagy éppen valósít meg. Legújabb húzásuk a Hot Chat 3000 nevű oldal, amely egy különleges csetprogram.

A program lényege annyi, hogy a felhasználóknak fel kell tölteniük egy arcképet magukról az oldalra, melyet aztán egy algoritmus kiértékel és pontszámot ad rá 1-10-ig. Minél jobban néz ki valaki a rendszer szerint, annál magasabb pontszámot kap.

A szépeket szépekkel, a csúnyákat csúnyákkal köti össze a csetprogram

A Hot Chat 3000 ezután összeköti az azonos pontszámot kapó embereket – esetemben, ahogy az a fenti képernyőmentésen is látszik, olyanokkal, akik 6 és 6,9 közötti pontszámot kaptak fotójukra. A rendszer hátterében a fejlesztők leírása szerint a CLIP nevű gépi tanulási modell áll: azért választották ezt a rendszert, mert tapasztalataik szerint ez adja a legpontosabb eredményeket, melyet nem befolyásolnak az olyan, pl. sztereotípiákon alapuló vélemények, melyet a mostanság divatos mesterséges intelligenciák már magukba szippantottak az emberi visszajelzések alapján.

Kiemelték például a készítők egy másik szépségértékelő oldal, az attractivenesstest.com esetét, melyről kiderült, hogy a rendszer a vonzósági skálán minden másnál jóval magasabbra sorolja a szőke kisgyerekeket.

A CLIP a leírás szerint annyit csinál, hogy a képet szöveggé alakítja, leírást ad róla. Ezeket a leírásokat butították vissza úgy, hogy az alapján már lehessen az adott képre pontszámot adni. Ezzel együtt a MSCHF azonban arra buzdít mindenkit, hogy keressék, kutassák a “rést a pajzson”, és próbálják meg feltornázni értékelésüket 10 pontra.

Forrás: MSCHF
Kép(ek) forrása: Getty Images