Life Támogatott tartalom 2023. 05. 02.

Balesetet okozhat a rossz alvás

Az emberi élet elengedhetetlen része az alvás, ám ha a szervezet nem kapja meg azt, annak káros következményei vannak. Ezekből mutatjuk meg most azokat, amelyeket eddig talán össze sem kötöttél az alvással.

Életünk során az alvásra fordítjuk a legtöbb időt. Ideális esetben napi 8 órát, életünk harmadát töltjük ezzel a tevékenységgel, földi létünk első napjától az utolsóig. Az alvás ugyanolyan elengedhetetlen feltétele az életünknek, mint az oxigén vagy a víz.

Napjainkban mégis egyre többen vannak azok, akik valamilyen alvászavartól szenvednek. Az ő éjszakáik nem olyan nyugodtak és pihentetőek, mint azoké, akik képesek pillanatok alatt mély álomba szenderülni, és legközelebb csak az ébresztő kelti őket.

Sok esetben az alvászavartól szenvedők nem veszik elég komolyan azt, ami velük történik, sőt, lehet, hogy nem is tudnak arról, hogy éjszakai pihenésük nem az ideális mederben zajlik. Pedig fontos, hogy ne vegyük mindezt félvállról, ugyanis ha tartósan nem alszunk jól, az olyan következményekkel járhat, amelyekre nem is gondolnánk. Mutatunk is ezekre néhány példát az alábbiakban!

Photo of a man sitting in a hotel room bed bed, rubbing his tired eyes as he watches late night television with the remote control in his lap.

Balesetek

Az alvászavarokat kísérő fáradtság együtt jár a reakcióidő romlásával. Autóvezetés esetén ennek a hatását ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor valaki ittasan ül a volán mögé. Ezt azonban nem lehet szondával szűrni, mint az alkoholt, és sajnos számos balesetet a fáradtság okoz. Az amerikai közlekedési felügyelet (NHTSA) becslései szerint csak az Egyesült Államokban évi 100 ezer balesetet lehet ehhez kötni, amelyekből 1550 halálos kimenetelű.

Gondolkodás, agymunka

Kritikus szerepet játszik az alvás a gondolkodásban és a tanulásban. Az alváshiány és a rossz alvás negatív hatással van a kognitív képességeinkre: csökken a figyelem, a koncentrálóképesség, jóval nehezebbé válik a problémák megoldása, illetve az érvelés. Mindemellett az az anyag, amit tanulunk, vagy amin gondolkodunk, éjszaka épül be memóriaként a tudatunkba. Ha nem alszunk eleget, nem tudunk később annyira tisztán visszaemlékezni a napi történésekre.

Balesetet okozhat a rossz alvás

Szex

Az elmúlt évtizedek kutatásai megerősítették, hogy a különböző alvászavarok, illetve az alváshiány mindkét nemnél csökkenti a libidót, az emberek kialvatlanul kevésbé érdeklődnek a szex iránt. Ennek hátterében a kisebb energiaszint, az álmosság, illetve a megnövekedett feszültség áll az alvásspecialisták szerint. Férfiak esetében a rossz alvás még a tesztoszteronszintre is hatással lehet: egy 2002-es tanulmány eredménye rámutat arra, hogy abnormálisan alacsony tesztoszteronszintet mértek azoknál, akik alvási apnoéban szenvednek.

Bőröregedés

A karikás szemek és a sápadt bőr tipikus jelei annak, ha valaki keveset vagy rosszul aludt előző éjjel. Hosszabb ideig fennálló alváshiánynál ezek a következmények állandósulhatnak, a szemek alatti karikák hangsúlyosak lehetnek és hamarabb elöregedhet az ember bőre. Mindennek a hátterében az áll, hogy a kevés alvás hatására a szervezetben kortizol szabadul fel: amennyiben sok van belőle, ez a hormon lebontja a bőrben található kollagént, azt a fehérjét, amely a sima, puha és rugalmas bőrért felel.

Balesetet okozhat a rossz alvás

Elhízás és egyéb egészségi kockázatok

A kevés, illetve rossz alvás következménye lehet a megnövekedett étvágy. Egy 2004-es tanulmány szerint azok, akik napi 6 óránál kevesebbet alszanak, közel 30 százalékkal nagyobb eséllyel híznak el. A pontos okát ennek még nem értik a szakemberek, de jelenleg is zajlanak kutatások annak megértésére, hogy milyen összefüggés van az alváshiány és a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételekre való fokozott „éhség” között.

Mindemellett a nem megfelelő alvás növeli a különféle szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a stroke és a cukorbetegség kockázatát is.

HIRDETÉS

2 az 1-ben: nappal nyugtat, este altat

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Napközben és este is lehet alkalmazni. Szedése a mindennapi tevékenységet nem befolyásolja hátrányosan: nem rontja a figyelmet, sem az autóvezetéshez is nélkülözhetetlen képességeket, az éberséget és a reagálóképességet.

Tippek, hogy túléld a napot, ha alig aludtál

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

www.sedacur.hu

Kép(ek) forrása: Getty Images