Life Erdős Norbert 2023. 05. 02.

Meteorokat akart videóra venni, valami nagyon mást talált az égbolton

Régóta vadásztak már ezekre a lézersugarakra, most végre sikerült megörökíteni, ahogy a Föld felé tartanak.

Egy japán, muzeulógus, Fiudzsi Daicsi mozgásérzékelő kamerája 2022 szeptemberében épp a felhős égboltot kémlelte, amikor váratlan dolgot rögzített. A kamerát a Fudzsi-hegy közelében állították fel, hogy megörökítsék a meteorokat, és így kiszámíthassák helyzetüket, fényüket és pályájukat. A videón megjelenő fényes zöld vonalakra azonban senki nem számított.

 

Amikor Fuidzsi alaposabban megvizsgálta a felvételt, észervette, hogy a zöld sugarak szinkronban mozognak. Arra tippelt, hogy ezeket a jeleket valamilyen műhold bocsátja ki, ezért megvizsgálta a pályaadatokat és egyezést talált: a NASA Ice, Cloud and Land Elevation Satellite 2, azaz ICESat-2-ese aznap éjjel repült el fölöttük. A férfi a közösségi médiában tette közzé felfedezéseit, amire végül a NASA csapata is felfigyelt.

ICESat-2

Az ICESat-2  műhold 2018 szeptemberében indult útjára azzal a küldetéssel, hogy lézerrel mérje a Föld jég-, víz- és szárazföldi felszínének vastagságát az űrből. A lidarnak nevezett lézeres műszer másodpercenként 10 000-szer tüzel a Földre. Pontosan megszámolja, hogy az egyes fotonok mennyi idő alatt pattannak vissza a felszínről és térnek vissza a műholdhoz. A számítógépes programok ezeket a méréseket használják fel Grönland és az Antarktisz jégveszteségének kiszámítására, a sarki óceánok befagyott részének megfigyelésére, az édesvíztározók mélységének meghatározására, a sekély part menti régiók feltérképezésére és még nagyon sok más dologra.

Tony Martino, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának ICESat-2 műszerével foglalkozó kutatója elárulta, ez volt az első alkalom, hogy a műhold zöld lézersugarairól felvételt készítettek.

Az űrből kilőtt lézerfény nem káros. Valójában nagyon nehéz észrevenni. Ha valaki közvetlenül a műhold alatt állna, és felnézne, a lézer fénye olyan erősségű lenne, mint egy több mint 100 méterre lévő fényképezőgép villanása – mondta Martino.

Forrás: NASA
Kép(ek) forrása: Getty Images