Life Kováts Olivér 2023. 05. 05.

Egy ország étkezési szokásait írhatja át a király

III. Károly király mindig is elkötelezett volt a tudatos és fenntartható táplálkozás iránt – könnyen lehet, hogy ez később az egész Egyesült Királyságban is általános lesz. A koronázási ceremónián egyszerű menüsor várja a királyi családot.

Miután tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő, a fia, III. Károly király vette át a trónt, a napokban, május 6-án pedig a hivatalos koronázási ceremóniára is sor kerül, amire az új uralkodó a királyi család tradicionális aranyhintóján érkezik majd meg.

III. Károly királlyá koronázása pedig teljesen más megvilágításba helyezheti a brit konyhát, elsősorban azt, ahogyan az emberek a királyi család étkezesi kultúrájáról gondolkodnak. A 74 éves uralkodóról köztudott, hogy a fenntartható gazdálkodás és a tiszta táplálkozás híve, egyértelműen előnyben részesítve a gyümölcsöket és zöldségeket, továbbá az olyan mezőgazdasági eljárásokat, melyek a bolygó jövőjét szolgálják.

„Egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy megváltoztassa, hogyan étkeznek sokan nap mint nap” – mondta Alice Waters híres séf és étteremtulajdonos a New York Timesnak nyilatkozva. „Meg is döbbennék, ha nem beszélne a regeneratív mezőgazdaságról és az éghajlatról.”

A tiszta táplálkozás lehet III. Károly királlyá koronázásának egyik fő hozománya az Egyesült Királyságban. (Illusztráció: Getty Images)

A tiszta táplálkozás lehet III. Károly királlyá koronázásának egyik fő hozománya az Egyesült Királyságban. (Illusztráció: Getty Images)

Nincs egyedül az étkezéshez való hozzáállásával Károly király, ugyanis felesége, Camilla is hasonlóan gondolkodik. Mindketten sok friss terméket fogyasztanak, amiket a saját kertjükben termelnek – Camilla kifejezetten szereti a saláták mellett a halakat is, míg az uralkodó reggelire előszeretettel fogyaszt különleges müzlikeveréket, hatféle mézzel megbolondítva. Étrendjükben a vegetáriánus étkezés is fontos szerepet tölt be, amit egy héten két napon is tartanak, az egyiken ráadásul a tejtermékekről is lemondanak, így csökkentve az ökológiai lábnyomukat.

Az egyelőre nem derült ki, mit fog fogyasztani a királyi család Károly koronázásának ünneplése során, de az eddig kiszivárgott információk alapján egyszerű, szezonális menüsor állt össze, amiből a brit bárány biztosan nem marad ki. Mindenesetre Károlyék a május 6-i ceremóniára a hivatalos ételt már kijelölték, ami a quiche, vagyis a lepény szigetországi megfelelője lesz. Ezt spenóttal, tárkonnyal, lóbabbal, illetve cheddar sajttal fogják szervírozni.

Ami pedig Károly király jövőbeni törekvéseit illeti, azoknak a mostani gazdasági helyzet szabhat határt, legalábbis átmenetileg. Darren McGardy brit séf ugyanis úgy látja, az emberek az infláció tarolása mellett inkább a mennyiséget, mintsem a minőséget preferálják, de eljöhet még az a nap, amikor a gyümölcsök és a zöldségek lesznek a brit étkezési szokások központi elemei.

Forrás: New York Times, Robb Report
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Stefan Rousseau/PA Images/Getty Images