Life FIRSTCLASS 2023. 05. 09.

Kiderült, hová utaznak az egyedülállók

A régióban Magyarországon a legmagasabb a szabadság iránti vágy az egyedül utazók körében. Ezek lehetnek a legjobb célpontok számukra.

A családunkkal, párunkkal szeretünk leginkább utazni: a magyar válaszadók kétharmada válaszolta ezt a Kiwi.com felmérésében, amikor arról kérdezték őket, hogy kinek a társaságában lennének boldogok egy utazás során. 45 százalék a barátait, 10 százalék a háziállatát jelölte meg, és még ennél is többen voltak olyanok (13%), akik legszívesebben egyedül utaznak.

A magyarok negyede utazott már egyedül úgy, hogy nem üzleti úton volt. További minden negyedik magyar még nem utazott ugyan egyedül, de szeretné kipróbálni. A vizsgált országok közül messze a legnagyobb arányban a magyarok azok, akik a szabadság miatt kelnek útra egyedül.

Tízből hatan azért választják vagy választanák a szóló utazást, hogy mindenben szabadon dönthessenek a költségvetéstől kezdve egészen a programok megtervezéséig. Összeszedték azokat az európai országokat is, amelyek befogadóak, barátságosak és biztonságosak, tehát tökéletes választást jelentenek az egyéni utazók számára.

Skócia

A skótok mogorvák, míg az írek sármosak, vidámak és boldogok. Annak, aki ebből a sztereotípiából indul ki, talán eszébe sem jut Skócia, mint csodás úti cél. Persze, az elmúlt évek sorozatsikerei sokat lendítettek az ország imázsán, és ma már sokan indulnak útnak, hogy bejárják az Outlander vagy a Shetland helyszíneit.

Ezek a legjobb helyek egyedül utazók számára

Az ismerkedést Edinburgh-val és Glasgow-val, e két remek, de teljesen különböző karakterű várossal érdemes kezdeni. Edinburgh csupa homokkő és pompa, sugárutak és dombok, míg Glasgow zord, izgalmas és művészi. A városok után jöhetnek az izgalmasabb kalandok, a szigetek. Olyan helyekről, mint Oban, indulnak kompjáratok Mull és Islay szigeteire, vagy tovább a Hebridákra, de akár olyan távoli és hátborzongató helyekre is elhajózhatsz, mint Orkney vagy a Shetland-szigetek, ahol az izgalmas krimisorozat is játszódik. Ha kedveled a whiskyt, mindenképpen látogass meg néhány lepárlót, ahol a kóstolók mellett megismerkedhetsz a whiskykészítés lépéseivel is.

Izland

Izland sokak bakancslistáján szerepel, ezért is népszerű az egyedül utazók körében. Ez egy kis ország, a lakosság nagy része a fővárosban, Reykjavíkban él. A város számos bárjának vagy kávézójának egyikében mindig lesz kivel beszélgetni, és bár drága helyről van szó, talán lesz valaki, aki meghív egy sörre – ki tudja!

Ezek a legjobb helyek egyedül utazók számára

De legtöbben persze nem az ingyensör lehetősége miatt vágynak Izlandra. Olyan élményekben lehet ott részed, amilyenekben sehol máshol nincs a világon: fürödhetsz a számtalan termálforrás egyikében, túrázhatsz a gleccsereken, és hajnalban felkerekedhetsz, hogy megcsodáld az északi fényt.

Szlovénia

Szlovénia a mérete, elhelyezkedése és természeti szépsége miatt lett igazán népszerű célpont. A táj csodálatos, a nemzeti parkok tele vannak zúgó folyókkal és sziklás hegyekkel. Vannak itt tavak, amelyekben úszhatsz, barlangok és kastélyok, amelyeket felfedezhetsz, a közlekedési infrastruktúra pedig nagyszerű.

Ezek a legjobb helyek egyedül utazók számára

A főváros, Ljubljana kicsi, barátságos, könnyedén bebarangolható. Ha a jó időtöltés azt jelenti számodra, hogy sétálsz, fényképezel, érdekesnek tűnő helyekre tévedsz, és időnként megállsz egy italra vagy könyvet olvasni, akkor Szlovénia pont neked való hely lesz.

Kép(ek) forrása: Getty Images