Life FIRSTCLASS 2023. 05. 18.

Óriási, nem várt fordulat készül a kriptovalutáknál

Pénzügyi szolgáltatás helyett szerencsejátéknak minősítenék a kriptovaluták forgalmazását.

Nem szolgálnak hasznos társadalmi célokat – ez a fő megállapítása annak a jelentésnek, amelyet a londoni parlament alsóházának pénzügyi bizottsága készített. Az anyag szerint a kriptoeszközök – például a bitcoin és az ethereum – kilengésekre hajlamos árfolyama és belső értékük hiánya óhatatlanul jelentős kockázatoknak teszi ki a befektetőket.

A jelentés szerint a kriptoeszközökkel folytatott spekuláció jobban hasonlít a szerencsejátékra, mint a pénzügyi szolgáltatásokra, ezért a rá vonatkozó szabályozásának is ehhez kellene igazodnia. Amennyiben ugyanis a kriptós tranzakciókat pénzügyi szolgáltatásként szabályozzák, akkor a fogyasztók a ténylegesnél biztonságosabbnak gondolhatják e tevékenységeket, vagy úgy érzékelhetik, hogy e tranzakciók mögött hatósági védelem áll, jóllehet erről szó sincs.

Sir Jon Cunliffe, a Bank of England kormányzóhelyettese sincs jó véleménnyel a kriptoeszközökről. Szerinte a kriptopénzek zöme erőteljesen spekulatív, inkább fogadásszerű eszköz, értékük szélsőséges kilengésekre hajlamos, mert nincs valódi értékük, és emiatt nem alkalmasak általános fizetési célokra sem.

Egyelőre csak javaslatról van szó, még nem tudni, hogy valóban születik-e új szabályozás.

Forrás: MTI
Kép(ek) forrása: Getty Images