Life Fehér Patrik 2023. 05. 19.

Bezár Párizs népszerű látványossága

A francia főváros harmadik leglátogatottabb épülete öt évre becsukja a kapuit, hogy megújulva nyíljon újra.

Több millió látogatót vonz évente Párizs szívében a korábbi francia elnökről elnevezett Pompidou központ. A hely nemcsak a művészeti élet egyik központja galériáival és könyvtárával, de étterem is található itt, emellett pedig csodás innen a kilátás a francia fővárosra.

A szokatlan külsejű, csöves kialakításáról ismert épületre 50 év után ráfér némi tatarozás: eredetileg idén szeptemberben kezdődtek volna a munkálatok, de a jövő évi párizsi olimpia miatt 2025-ben vágnak csak bele a 260 millió eurót (98 milliárd forintot) felemésztő munkálatokba. Előreláthatóan öt évig tart majd az építkezés, melynek részeként eltávolítják az épületből a rákkeltő azbesztszigetelést, valamint építenek hozzá egy új, 1500 négyzetméteres teraszt is, melyről Párizs nyugati részére nyílik majd mesés kilátás.

Kép: Stephane Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Kép: Stephane Cardinale – Corbis/Corbis via Getty Images

A felújítás során szem előtt tartják azt is, hogy a Pompidou központ az újranyitás után is megfeleljen a kulturális, szociális és környezeti kihívásoknak, miközben megőrzi azt az utópiát, melyet évtizedekkel ezelőtti építésekor képviselt. Számítások szerint az épület energiaszámlája 60 százalékkal csökkenni fog majd. “Talán mi vagyunk Franciaország egyik legtöbb energiáját fogyasztó épülete, szóval ez elég jó hír” – fogalmazott Laurent Le Bon, az épület elnöke.

A bezárás ideje alatt a Pompidou funkciói működni fognak, csak az épületen kívül. A 400 ezer kötetes könyvtár a párizsi Le Lumière-be költözik, míg a szintén itt található Modern Művészetek Múzeumában kiállított képeket kölcsönadják belföldre, illetve külföldre is.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Firas Abdullah/Anadolu Agency via Getty Images