Life Fehér Patrik 2023. 05. 30.

Meglepő infó derült ki a világ legjobb fociedzőiről

Nem fenékig tejfel a fociedzők munkája, sőt: egy friss kutatás szerint a menedzserek több mint felét év közben lecserélik a klubok. A magyar bajnokság még az átlagnál is sokkal rosszabb.

Napjaink labdarúgásában a klubhűség egyre kevésbé jellemző, alig akad olyan profi focista, aki egy teljes karriert lehúz ugyanannál a csapatnál. Még kevésbé jellemző ez az edzőkre: ha az elvárt eredmények nem jönnek, vagy nem jó az öltözői hangulat, könnyen útilaput kötnek még a világ legjobbjainak tartott szakemberek talpára is.

A 2022/2023-as szezonból igazi iskolapélda lehet a jelenségre Julian Nagelsmann: a menedzser a szezont a Bayern München kispadján kezdte, és ugyan kiestek a bajorok a Német Kupából, de a német bajnokságot stabilan vezették, és a Bajnokok Ligájában is meneteltek, mégis távoznia kellett. Utódja, a Chelsea-től kitett Thomas Tuchel (nyitóképünkön) kiesett a BL-ből a csapattal, és majdnem elszórakozta a bajnoki címet, egy utolsó előtti perces gól mentette meg a bajnokságot.

Julian Nagelsmann (jobbra). Kép: Joachim Bywaletz/DeFodi Images via Getty Images

Julian Nagelsmann (jobbra). Kép: Joachim Bywaletz/DeFodi Images via Getty Images

Nagelsmann “reklámarca” is lehetne a svájci CIES Football Observatory új kutatásának. A focis statisztikákkal foglalkozó intézet összegyűjtötte, hogy szerte a világban 60, általuk vizsgált topligában hány edző élte meg a szezon végét. Az eredmény menedzseri szempontból nézve letaglózó: a 850 vizsgált csapatból 487 új szakembert nevezett ki szezon közben, azaz kevesebb mint a menedzserek fele (42,7 százalékuk) őrizte meg a munkáját egy évig. Az adatokból az is kiderül, hogy a lecserélt edzők legtöbbször még csak a szezon felét sem élték meg, átlagosan a meccsek 45,4 százalékánál búcsúzniuk kellett – ez azt jelenti, hogy pl. egy 38 fordulós bajnokságban a 17. fordulót követően köszönték meg szolgálataikat.

Edzőként a legveszélyesebb terep a mögöttünk álló szezonban a tunéziai első osztály volt, itt kivétel nélkül minden csapat szakembert cserélt. Nem könnyű a menedzseri élet a délszláv államokban sem: Boszniában 12-ből 11, Észak-Macedóniában 11-ből 10, Szerbiában 16-ból 14 csapat változtatott. A gyűjtésben a magyar bajnokság, az NB1 is az előkelő 10. helyen szerepel 75 százalékkal, már ha ezt előkelő teljesítménynek lehet nevezni: itthon 12-ből 9 csapatnál történt év közben legalább egyszer edzőcsere, csak a bajnok Ferencváros, a második Kecskemét, illetve a negyedikként végző Puskás Akadémia nem változtatott.

Két edző Európából, akik maradtak a helyükön: Pep Guardiola (Manchester City) és Carlo Ancelotti (Real Madrid). Kép: Julian Finney/Getty Images

Két edző Európából, akik maradtak a helyükön: Pep Guardiola (Manchester City) és Carlo Ancelotti (Real Madrid). Kép: Julian Finney/Getty Images

Az öt topliga (angol, spanyol, német, olasz, francia) közül a Premier League volt a leginstabilabb munkahely, 20 csapatból 11 is edzőt cserélt a szezon során. Jelentős különbségek ezen a szinten nem voltak, a lista másik végén a Serie A végzett: csak 7 olasz klub váltott menedzsert.

A legtürelmetlenebbek egyébként a románok voltak, ahol az edzőcserékkel meg sem várták átlagosan a szezon első negyedét. Keleti szomszédunknál a 16 első osztályú csapatból 10-nél is volt változás, de a menedzserkeringő java része még év elején lezajlott. A sor másik végén a lengyel Extraklasa és a jamaicai bajnokság áll: mindkét ligában 64 százalék körüli az átlag, azaz a menedzserektől inkább az évad hajrájára fordulva váltak meg. Lengyelországban ráadásul szintén igen sok csapat, 18-ból 12 váltott, így itt inkább a szezon vége hozott óriási felfordulást.

Forrás: CIES Football Observatory
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Alexander Hassenstein/Getty Images