Life Erdős Norbert 2023. 05. 30.

Tudtad, hogy nem is a Vasember szerepét akarta Robert Downey Jr.?

Nemrég egy beszélgetésből kiderült, hogy Robert Downey Jr. sokkal jobban szeretett volna egy főgonoszt játszani, mint a legmenőbb Bosszúállót. Utólag nyilván nem bánta meg.

15 évvel ezelőtt hangzott el először a filmvásznon, hogy “Én vagyok Vasember”, és ezt követően a Marvel borított mindent, amit eddig a mozizás élménye jelentett. Önálló filmeket fűztek össze úgy, mintha csak sorozatot néznénk, és tették ezt olyan látványvilággal, olyan történetvezetéssel és olyan szupersztárokkal, amire korábban még nem volt példa a filmtörténelemben.

Az egész Vasember születésével kezdődött 2008-ban, és a vele is halt meg 2019-ben (Bosszúállók: Végjáték), amikor Tony Stark csettintett egyet a Thanos kesztyűjével. Ettől kezdve igazi mélyrepülés következett be a szuperhősfilmek világában, a futószalag sajnos megölte a bulit, talán a Loki sorozatban még lehet bízni, de nagyjából ennyi.

Tudtad, hogy nem is A Vasember szerepét akarta Robert Downey Jr.?

A Vasembert megformáló Robert Downey Jr. mondhatni időben szállít ki vagy időben írták ki a Marvel filmes világából, ez csak nézőpont kérdése így abszolút a csúcson hagyta abba karrierjének ezen szakaszát. Nem is olyan régen Kevin Feige, a Marvel Studios elnöke és Jon Favreau, aki az összes Vasembert és számos Marvel-filmet rendezett és akinek a Mandalórit is köszönhetjük, arról beszélt, hogy Tony Stark szerepére első körben fel sem merült RDJ, olyan színészeket hallgattak meg, mint Nicolas Cage, Timothy Olyphant, Sam Rockwell, a legközelebb pedig Tom Cruise került a tűzhöz, majdnem ő kapta Stark szerepét.

Egyébként pedig Downey sokkal inkább a 2005-ben bemutatott Fantasztikus Négyes főgonoszának bőrébe akart bújni, azaz Doctor Doom szeretett volna lenni – derül ki a beszélgetésből.

Tudtad, hogy nem is A Vasember szerepét akarta Robert Downey Jr.?

Mint tudjuk, ezt a szerepet végül nem kapta meg, de a portfóliója így bekerült a Marvel irodájába, és ez vezetett ahhoz, hogy később behívták a Vasember meghallgatására. Ugyanis amikor a film castingja volt, Feige és Favreau elővette RDJ fotóit és elkezdtek agyalni rajta. A rendező szerint a színészben megvolt minden, amit elképzeltek, ott volt a szemében a szikra és készen állt a feladatra, a többi pedig már történelem…

 

A Vasember első része 585 millió dolláros bevételt hozott a készítőknek, a második rész 624 milliós kasszasiker volt, a harmadik rész pedig egészen elképesztő 1,2 milliárd dolláros bevételt termelt, utóbbi átszámítva 413 654 400 000 forint.

Kép(ek) forrása: Getty Images