Life Kovács Miklós 2023. 06. 01.

Gyönyörű égi jelenséget láthatunk ma éjjel

Látványos égi jelenségekből nem lesz hiány június elején, a telihold mellett a Mars és a Vénusz is különleges pozícióba kerül, az időjárás pedig ideális lesz a megfigyeléshez.

Az elkövetkező napokban valamelyik este pihentető élmény lehet elvonulni egy fényszennyezéstől mentes helyre és az eget kémlelni. A National Geographic jelentése szerint ugyanis június 1-jétől néhány napon át a Mars a Jászol-halmazban lesz látható. A vörös bolygó különleges elhelyezkedését sötétedés után körülbelül éjfélig tudjuk megfigyelni, ezt követően a látvány már lebukik a horizont alá. 

Nem messze a Marstól a Vénuszt is megfigyelhetjük – ahhoz képest jobbra kell keresgélnünk –, és nem lesz egyedülálló: mellette látható lesz az Ikrek csillagkép két ragyogó tagja, a Pollux és a Castor.

Bátorító hír, hogy az Időkép előrejelzése szerint minden este – június 1-től 3-ig – az ország nagy részén derült égbolt várható, így lehetőség nyílik a bolygók és a csillagok megfigyelésére. A Jászol-halmaz valójában a Messier 44 galaxishalmaz, amely a Rák csillagkép része. 

Június 3-4 pedig a telihold miatt lehet érdekes a National Geographic cikke szerint, amiben részletesen, lebontva találjuk meg a következő időszakra vonatkozó égi jelenségek sorát. 

Forrás: National Geographic
Kép(ek) forrása: Getty Images