Life Fehér Patrik 2023. 06. 05.

Évekkel ezelőtti döntése miatt támadják Verstappent

Nem feltétlenül tekint már mindenki nemzeti hősként Hollandiában Max Verstappenre: a háromszoros világbajnok Forma-1-es pilóta sokak ellenszenvét kivívta azzal, hogy valaki rámutatott egy régóta ismert tényre.

Kis túlzással egész Hollandia Max Verstappen rajongójává vált: a versenyző az elmúlt években feltette országát a Forma-1 térképére, mindez pedig egybeesett azzal, hogy a sportág virágzik, rekordbevételeket termel és új közönségeket szólít meg.

Óriási tehát a hype, de ennek nem mindenki örül. A holland de Volkskrant nevű lapban megjelent véleménycikkben konkrétan beleálltak a már-már nemzeti hősként kezelt autóversenyzőbe, aki nem fizet adót abban az országban, melynek színeit képviseli. Számítások szerint Verstappen 2028-ig, jelenlegi Red Bull-os szerződésének lejártáig több mint 200 millió dollárral (69 milliárd forinttal) fog “tartozni” Hollandiának, ha minden marad a jelenlegi mederben.

A háromszoros világbajnoknak azonban semmilyen fizetési kötelezettsége nincs Hollandia felé, tekintve, hogy Forma-1-es karrierje legelső pillanatától, 2015-től kezdve Monacóban él. Tudatos döntés volt ez a részéről, tekintve, hogy a városállamban 0, azaz nulla százalék adóterhet tesznek a fizetésekre, míg Hollandiában a leggazdagabb réteg fizetéseiből az állam lekap 49,5 százalékot. Verstappen akkor sem járt volna jobban, ha Belgiumban, a születési helyének megfelelő országban adózik, ott ugyanis kerek 50 százalék az adó a legjobban keresők számára.

Verstappen (jobb szélen) II. Albert monacói herceggel, annak feleségével, Charlene hercegnével, illetve Kelly Piquet-vel (bal szélen). Kép: Marc Piasecki/WireImage

Verstappen (jobb szélen) II. Albert monacói herceggel, annak feleségével, Charlene hercegnével, illetve Kelly Piquet-vel (bal szélen). Kép: Marc Piasecki/WireImage

A Hollandia-szerte népszerű történész és író, Rutger Bregman egy LinkedIn-bejegyzésben kritizálta a Forma-1-es pilótát. “Nem értem, egyes emberek, hogy nézhetnek tükörbe… 0 euróval járult hozzá az oktatáshoz, az egészségügyhöz, a rendőrséghez, a tűzoltósághoz. Semmivel” – fogalmazott, azt javasolva követőinek, hogy ne szurkoljanak tovább a pilótának, aki viszont kihasználta a holland oktatási rendszert.

Vannak, akik védelmükbe vették Verstappent, leírva, hogy a holland nem is Hollandiában keresi a kenyerét, tehát innentől nem is érdemes foglalkozni az üggyel. A pilótát vélhetően aligha zavarja mindez, ahogy azt a másik nyolc aktuális F1-es versenyzőt sem, akik hasonló indíttatásból költöztek a városállamba számos más sportág legjobbjaival együtt. Annak idején Jenson Button, majd Lewis Hamilton is megkapta ugyanezeket a támadásokat a britektől, de a jelenkori sztárok közül Lando Norris is állt már hasonló célkeresztben.

Forrás: volkskrant.nl
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Mark Thompson/Getty Images