Life Kovács Miklós 2023. 06. 05.

Még mindig üzemel egy honfoglalás előtt alapított japán szálloda

A tradíciók tartásáról nem véletlenül jut eszünkbe Japán, ahol a világ legrégebben üzemelő szállodáját is találjuk. A hely még 705-ben nyitotta meg kapuit, és azóta is várja a vendégeket.

Japán történelme nem volt viharoktól mentes az elmúlt bő ezer évben, de vannak olyan állandó dolgok, amelyekre nem hatottak a századok. Ilyenek a generációkon átívelő családi vállalkozások, amelyeket mindig továbbvisz egy családtag. Nincs kibúvó, egyfajta kötelesség ápolni az ősök hagyatékát. Így lehetséges, hogy a világ legöregebb szállodáját is itt találjuk, amelyet 52 generáció óta ugyanaz a család üzemeltet, egészen a 705-ös alapítás óta. 

Több mint 1300 éves fennállását a Guinness Rekordok Könyve hivatalosan is elismerte – olvasható a Travel and Leisure oldalán.  

A forró víz adja a hely vonzerejét. (fotó: Nishiyama Onsen Keiunkan)

A termálvíz adja a hely vonzerejét (fotó: Nishiyama Onsen Keiunkan)

Az Akaisi-hegység lábánál található hely vonzerejét a gyógyvíz adja, és az évszázadok során sok magas rangú vendég pihent itt, sógunok (középkori japán hadvezér), daimjók (középkori feudális hadúr), és szamurájok merültek itt el a gőzölgő vízben. 

Így néz ki egy fogás a szálloda éttermében, valószínűleg ezer éve változatlan a recept:

A vendégeket összesen 37 szoba várja, részben saját fürdőlehetőséggel, amelyek fából készült, hagyományos medencéit a szobák teraszain, a szabad ég alatt helyezték el. A személyzet öltözete abszolút tradicionális japán viselet, a közelmúltban több felújításon átesett épületben viszont wifi azért már van, ahogy minden más modern alapkellék is az élethez. A különleges élményt nyújtó szállodában átlagban 130-150 ezer forintért hajthatjuk álomra a fejünket éjszakánként.

Forrás: uniqhotels.com
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Boltor - commons.wikimedia.org