Life Kovács Miklós 2023. 06. 06.

Ennyit kaszált Vin Diesel a Halálos iramban-mozikkal

Vin Diesel a Ryan közlegény megmentésében feltűnő mellékszereplőből lett Hollywood egyik legjobban kereső színésze, aki a Halálos iramban-sorozattal rátalált a kimeríthetetlen kasszára.

Minden filmstúdió olyan mozis univerzumra vágyik, mint a Halálos iramban. A pénzcsinálás tökéletes receptje, ami ráadásul bírja a kritikákat: mivel blőd akcióoriga az egész, így amíg az iparosmódszerekkel előállított zúzás rendben van, addig csörög a kassza. 

Ez látszik Vin Diesel vagyonán is, amit 2023-ban nagyjából 225 millió dollárra becsülnek. Ez nagyjából 77 milliárd forintnak felel meg, és javarészt a Halálos iramban-filmeknek, kisebb részben a Marvel-szereplésnek köszönheti, ami kimerült annyiban, hogy ő adta Groot hangját a Galaxis őrzői-mozikban. 

Marc Sinclair – akit a nagyközönség Vin Diesel néven ismer – 1967. július 18-án született a kaliforniai Alameda megyében. Művészneve a “Vin Diesel” még abból az időből származik, amikor New Yorkban egy klub kidobóemberként dolgozott. Vin Diesel tehát nem a csúcsról indult, de keményen végiggályázta a kilencvenes éveket. Kitartóan akart betörni a filmes világba, írt és rendezett, szerepelt: első saját alkotása a Sokarcú című rövidfilm volt 1995-ben, majd  az Árnyékból a fényre 1997-ben.

Miután 1998-ban szerepet kapott a díjnyertes Ryan közlegény megmentése című legendás moziban, beindult a karrier, és 2001-ben, az első Halálos iramban-film után még úgy tűnt, ez is csak egy mozi volt a sok között, de ahogy a történet filmfolyammá duzzadt, úgy lett Vin Diesel személye is elválaszthatatlan az általa megformált Dominic Toretto karaterétől. 

"Jól látom, 20 millió dollár? Akkor beszélhetünk a filmről" (Fotó: Barry King/FilmMagic/Getty )

“Jól látom, 20 millió dollár? Akkor beszélhetünk a filmről” (Fotó: Barry King/FilmMagic/Getty )

Kétmillió dollárt kapott, majd lelépett, és a következő részben nem is vállalt szerepet, a harmadik epizódban pedig csak a végső jelenetben, a történetet lezáró képsorok után tűnt fel. Ekkor, három nagy bevételt hozó rész után érezhette, hogy ideje visszatérnie. 

A sorozat negyedik, “Halálos iram” című részét már 10 millió dollárért vállalta el, a következő, ötödik filmben 15 millióért feszített atlétában, a hatodik moziért pedig szintén kapott ennyit, bár erről nincs pontos információ. A Halálos iramban 7 főszerepe mellett producerként is zsebre tette a hasznot, így ezzel a filmmel már 47 milliót kaszált. Azóta visszafogta magát, a különféle források szerint átlagosan minden résznél megelégedett a 20 millió dolláros gázsival, beleértve a legújabb Fast X-et is. 

Vagyis az utolsó három részért egyenként kapott 6,8 milliárd forintot, ami bődületes összeg, de vele forgatni szinte kivétel nélkül jó befektetés. Karrierje során filmjei összesen 7 milliárd dollár, vagyis 240 milliárd forintnyi bevételt termeltek, így ha ő kér egy “húszast”, akkor azt illik megadni, mert a siker szinte garantált.