Life Fehér Patrik 2023. 06. 07.

Főzős videót nézettek a robottal, megtanulta a receptet

Olyan robotséfet készítettek a Cambridge-i Egyetem kutatói, mely pusztán videók alapján megtanulta, hogyan készítsen el különböző fogásokat.

Az elmúlt években több gép, robot is kopogtatott már a konyhaajtón, de a főzést még nem tudta forradalmasítani a csúcstechnológia, legfeljebb részfeladatokat, egyszerűbb recepteket tudtak és tudnak megalkotni a létező megoldások. Előrelépést jelenthet azonban a Cambridge-i Egyetem kutatóinak “robotséfje”, aki képes arra, hogy egy videóban látható receptet felismerjen és magának elkészítsen.

A kutatócsapat, élén Grzegorz Sochackival, nyolc különböző salátareceptet rögzített, majd azokat feltöltötte egy neurális hálóra, melynek segítségével megtanították robotjuknak, hogyan is készítse el ugyanazt a receptet, ami a videón szerepel.

A folyamat kulcslépése az volt, hogy a mesterséges intelligencia felismerje a videóban szereplő egyes objektumokat, beleértve az embert, a kést, illetve a különböző zöldségeket és gyümölcsöket, és hogy azokat meg is tudja különböztetni egymástól.

Miután ez sikerült, a videókban látható instrukciók lekövetése már nem okozott gondot, a robot felismerte, épp melyik receptet kell elkészítenie a megtanult nyolcból. Fontos hozzátenni, maguk a fogások tényleg nem bonyolultak, némi kockázott zöldségből és gyümölcsből álló salátákról van szó, de a csapat azt reméli, a jövőben a robotséf akár a YouTube-on fellelhető főzős videókban látottakat is képes lesz újraalkotni.

Forrás: Cambridge University