Life Fehér Patrik 2023. 06. 08.

Kiderült, hol készülnek napjaink legjobb borai

A világ legrangosabb nemzetközi borversenyének illusztris mezőnyéből is kiemelkedtek egy ország italai az ítészek szerint, meglepő területekről jöttek idén a legjobb borok.

Idén huszadik alkalommal rendezték meg a világ legrangosabb nemzetközi borversenyét, a Decanter World Vine Awardsot. Az esemény presztízsét jól mutatja, hogy 57 ország 18 250 különféle bora nevezett a versenyre, akit itt elismernek, az tényleg a legjobbak közé tartozik. Igen komoly zsűrizésen mennek át az italok: 236 szakértő gyűlt össze áprilisban 74 ezer palack (!) felett Londonban, hogy fejenként napi 80-90 bort megízleljenek és kiértékeljenek, a kóstolások között pedig ízsemlegesítés céljából zabkekszet rágcsáljanak – ez azért komoly emberi teljesítmény is, tegyük hozzá.

Ami a díjazást illeti, a zsűri öt kategóriában értékelt: a legalsó szintet a bronzérmesek képviselik, innen lépkedtek felfelé az ezüstön, az aranyon és a platinán át a csúcsok csúcsát jelentő Best in Show, azaz a show legjobbja-medálokig. Fontos kiemelni, hogy ugyan nagyon sok díjat kiosztottak (csak bronzérmes borból van 8161 különféle), az ítészek azért nem jutalmaztak mindenféle lőrét: közel 4 ezer bor még a bronzszintnek sem felelt meg.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Decanter Awards (@decanterawards) által megosztott bejegyzés

A sokaságból persze csak a legjobbak legjobbjait érdemes kiemelni: 50 Best in Show-díjat osztottak ki, azaz a nevezett borok kevesebb, mint 0,002 százalékát ismerték el így. Nagyon alacsony szám ez, viszont egyben elég nagy ahhoz, hogy következtetéseket vonhassunk le arról, merre is induljunk, ha a világ jelenlegi legjobb borait szeretnénk megkóstolni.

Az iránymutatás több mint egyértelmű: Ausztrália borai 10 díjat is behúztak az 50-ből, így a borverseny történetében először ők az abszolút győztesek az országok összevetésében. Ha egy borvidékre kellene leszűkíteni a következő bortémájú utazásunkat, mi biztosan a Margaret folyó völgyét választanánk a kontinens nyugati feléből, innen származik ugyanis három díjnyertes ital is: két cabernet sauvignon 2020-ból és 2018-ból, valamint egy chardonnay 2022-ből.

Lenyűgöző helyen készülnek a finom borok: a nyitóképen és ezen a fotón is a Margaret-folyó völgyének egyik szőlőültetvénye látható

Lenyűgöző helyen készülnek a finom borok: a nyitóképen és ezen a fotón is a Margaret-folyóvölgy egyik szőlőültetvénye látható

Európán belül a hagyományos bortermelő vidékek hasítottak, Franciaország és Spanyolország nyert 8-8 Best in Show-díjat, Olaszország pedig hetet. A 146 magyar borból egy sem került be a legjobbak közé, de egy burgenlandi muskotály, illetve egy szerbiai fehérbor igen, ami a szomszédokat illeti. Három tokaji fehérbor azért így is kiemelhető: az ítészek egy 2019-es szamorodnit, egy 2011-es válogatásbort, valamint egy 2020-as furmintot platinaéremmel jutalmaztak.

Kép(ek) forrása: Getty Images