Life Kovács Miklós 2023. 06. 12.

Kutatók szerint hétfőn nagyobb eséllyel kapunk szívrohamot

Ezt a csodás felfedezést is a brit tudósoknak köszönhetjük. Igen, ők jöttek rá, hogy a heti munka első napja bizony kockázatos lehet, hétfőn történik ugyanis a legtöbb szívroham.

A Brit Szív- és Érrendszeri Társaság konferenciáján bemutatott kutatás szerint a legsúlyosabb típusú szívinfarktusok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő hétfőn, mint a hét bármely más napján. Ezt ráadásul nem megérzés alapján állítják, az adatok pedig nem hazudnak.

A kutatók több mint 10 000 olyan beteg adatait elemezték Írországban, akiket 2013 és 2018 között a szívroham legsúlyosabb típusával (STEMI – ST elevációs miokardiális infarktus) vettek fel a kórházba. A szívrohamnak ez a típusa akkor következik be, amikor egy fő koszorúér teljesen elzáródik.

A kutatók azt találták, hogy a STEMI szívinfarktusok aránya a munkahét kezdetén ugrott meg, a legmagasabb arányt hétfőnként tapasztalták. A STEMI szívinfarktusok aránya vasárnap is magasabb volt a vártnál.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a szervezet cirkadián ritmusa, vagyis a természetes alvás-ébrenléti ciklusa miatt lett veszélyes nap a hétfő. Laikusként nem nehéz megtalálni az összefüggést a stresszes hétköznapok első lökete és a megemelkedett szívinfarktusok száma között. 

“Erős statisztikai összefüggést találtunk a munkahét kezdete és a STEMI előfordulása között” – mondta Dr. Jack Laffan kardiológus, a Belfast Health and Social Care Trust kutatásvezetője a tanulmányról szóló sajtóközleményben. “Az ok valószínűleg több összetevős. A korábbi tanulmányokból ismertek alapján azonban ésszerű feltételezni a cirkadián ritmus jelentőségét.”

És nem csak a hét napja adhat okot aggodalomra. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége (AHA) megállapította, hogy az év bármely más időszakához képest december utolsó hetében halnak meg a legtöbben szívrohamban. A rutin, az alvás- és edzésprogramok, valamint a táplálkozás megváltozása miatt az emberek az évnek ebben az időszakában ki vannak téve a szívvel kapcsolatos problémák kockázatának.

Forrás: fortune.com
Kép(ek) forrása: Getty Images