Garantáltan senki sem bámulja a tányérunkat abban az olasz étteremben, amit a világ legkisebb éttermeként hirdetnek a tulajdonosai. Mint azt a neve is mutatja, a Solo per due – magyarra fordítva: Csak kettőnek – egyidejűleg csupán két vendéget képes fogadni, ők viszont tűzijáték és gyertyák kíséretében élvezhetik a hétköznapinak nem nevezhető gasztronómiai élményt, írja a CNN.
A mindössze 47 négyzetméteres éttermet egy 20. századi vidéki kúriában alakították ki, ami a Rómától északra fekvő falu, Vacone közelében található. Már 33 éve üzemel a parányi méretű, mégis exkluzív vendéglátó egység, ahol olyan szinten prioritást élvez a diszkréció, hogy még a tulajdonosok is csak azoknak fedik fel a kilétüket, akik asztalt foglalnak hozzájuk – igen, azt az egyet. Egyébként annyit tudni a tulajdonosi körről, hogy három helyi vendéglátóipari vállalkozó üzemelteti a helyet.
Természetesen ára is van a romantikus étkezésnek, amiért két fő esetében 500 eurót, a mostani árfolyamon számítva mintegy 185 ezer forintot kérnek el. Ebédre és vacsorára foglalható a privát étterem, ugyanakkor ezért az összegért még étlap sincs – a felszolgált ételeket ugyanis a vendégek ízlésének és kívánságainak megfelelően készítik el. Az árban azonban nincs benne a pezsgő, ahogyan a világszínvonalú borkülönlegességek és a virágos díszítések sem, ám az ókori római villára nyíló panoráma igen.
Másfelől a diszkrét attitűdhöz szigorú szabályok dukálnak, kezdve azzal, hogy nem lehet akármikor bemenni az étterembe, így még arra sincs lehetőség, hogy bárki bepillantson oda, mielőtt asztalt foglal. A foglalásokat ugyanis telefonon és csak az esti órákban fogadják, majd azokat 10 nappal az étkezés ideje előtt meg is kell erősíteni – a személyre szabott étkezés részleteit pedig a visszaigazolással együtt pontosítják.
Vendégeitől azt is elvárja az étterem, hogy 30 perccel az érkezésük előtt telefonon jelezzék, ha úton vannak, és közben arra is kénytelenek ügyelni, ne érjenek oda túlkorán, ellenkező esetben zárt ajtók előtt találják magukat. Ennek ellenére több hónapos az étterem várólistája, akkora az érdeklődés a romantikus, intim ebédek, vacsorák iránt, amiket a pincér is csak akkor zavar meg, ha az ezüstcsengőn jeleznek neki.