Life Támogatott tartalom 2023. 06. 15.

Ezt jó tudnod, ha tapasztaltabb nővel kezdesz

Nincs olyan srác, aki ne álmodozna a húszas éveiben arról, vajon milyen lehet egy tapasztaltabb nővel. A MILF-kategória sohasem fog kimenni a divatból, de azért jó tudni, hogy van, amivel szemben neked is megértőnek kell lenned.

Egy harmincas évei közepén, vagy esetleg már a negyven felé járó nőnek jó eséllyel van egy-két gyermeke. A biológiai óra mindenkinél ketyeg, a hölgyeknél pedig leginkább a gyermekvállalás miatt igaz ez fokozottan. Nekünk, férfiaknak azonban nem árt tudni, hogy a női testen nem múlik el nyomtalanul, hogy életet adott egy vagy több gyermeknek. És itt nem esztétikai változásokról beszélünk, amelyek amúgy is természetesek, hanem arról, hogy bizony a várandósságnak vannak kísérő betegségei, amelyek miatt érdemes figyelmesebben bánnunk a párunkkal. Ezek közé tartozik az aranyér is. Ez ugyanis olyan dolog, amelyet nem lehet egyik napról a másikra leküzdeni. És ha túl is van rajta, attól még újra kialakulhat.

Ezt jó tudnod, ha tapasztaltabb nővel kezdesz

Mi is az aranyér?

Ezzel az elnevezéssel a végbélnyílás belső falán található vénák kitágulását és duzzanatát illetjük. Előrehaladottabb állapotban ez az érköteg akár ki is fordulhat a végbélből. Az aranyérnek alapvetően két fajtája van: míg a laikusok által is jól kitapintható külső aranyér gyakran jár fájdalommal és viszketéssel, a belsőre általában csak a széklet felszínén látható kevéske vér vagy vörös csík hívhatja fel a figyelmet.

Bár ezt a népbetegségnek számító problémát általában örökletes tényezők és a mozgásszegény életmód okozza, sokszor a helytelen táplálkozás, az elhízás és a székrekedés is felelőssé tehető érte. Sőt, gyakran kialakulhat a terhesség során, vagy akár szülés közben is.

Ezek okoznak aranyeret a várandós nőknél

A terhesség alatt jelentkező aranyeret elsősorban a megemelkedett progeszteronszint okozza. Ezen hormon miatt ugyanis a kötőszövetek nyúlékonysága megnő, ami a vénák tónusának csökkenését okozhatja. Egy baba kilenc hónapig szépen fejlődik, és a súlya is gyarapodik. Egy anyának egészen a szülésig az ő plusz súlyát is el kell viselnie, emiatt pedig fokozódik a kismedencére nehezedő nyomás. Ez szintén kockázati tényező, akárcsak a kismamákra kifejezetten jellemző székrekedés.

Ezt jó tudnod, ha tapasztaltabb nővel kezdesz

Ha valakinek sikerül valahogy átvészelnie az áldott állapotot aranyér nélkül, az még nem ok az optimizmusra. A szülés után is jelentkezhet ugyanis aranyér, amit a kitolási szakasszal járó erőteljes préselés okozhat. Amennyiben valakinek rejtett aranyere van, az a szülés után is kijöhet. Az extrém mértékű nyomás olyan állapotromlást hozhat, ami már észrevehető tünetekkel jár. Előfordulhat ritkán az is, hogy a szülés alatt megsérülnek a kismedencei izmok, ami székelési nehézséget, ezért hosszú távon aranyeret okozhat.

Erre kell odafigyelni

Nekünk, férfiaknak tehát megértéssel és elfogadással kell ehhez a kérdéshez viszonyulni. Szerencsére a szülés után jelentkező aranyérbetegség kellemetlen tünetei kis odafigyeléssel néhány héten belül elmúlnak. A következő terhesség során azonban (vagy, ha elhanyagolják) újra kialakulhat. Éppen ezért fontos odafigyelni a megfelelő, így például a fehérje- és rostdús táplálkozásra, nem szabad megfeledkezni az elegendő folyadék fogyasztásáról sem. A szoptatás ideje alatt amúgy is kerülendők a túl fűszeres, zsíros, cukros, nehezen emészthető ételek, az alkohol, valamint a koffein, és ez az aranyér kezelése szempontjából is előnyös. A megfelelő táplálkozás segít elérni a normál állagú székletet, és így megelőzhető a vécézés közbeni túlzott erőlködés.

Segíthet még kezelni az aranyeret egy-egy gyógynövény-, például kamilla- vagy körömvirágkivonat-tartalmú krém, amely csökkenti a gyulladást, a berepedezést és a sérülések kockázatát. A lényeg, hogy ne hagyd egyedül ebben a párod, ne kezeld tabuként a dolgot!

Hirdetés

Telitalálat aranyér ellen!

Az aranyér első tüneteinek – viszketés a végbéltájon, székelés közbeni fájdalom, esetleg vérzés – jelentkezésekor segíthet a micellákba csomagolt hialuronsavat és gyógynövényi kivonatokat tartalmazó Proktis-M termékcsalád. A hialuronsav kiemelkedő hidratálóképessége igazolt, ami felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a belső, míg a Proktis-M plus kenőcs a külső, fájdalommal és gyulladással járó aranyeres panaszok enyhítésére használható, a tünetektől függően akár kombinálva is.

 

Ragadozónak születtél? Akkor jobb, ha erre odafigyelsz!

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

www.proktis.hu

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Pixabay.com