Life Fehér Patrik 2023. 06. 15.

Még idén új dallal jelentkezik a Beatles

Paul McCartney elárulta, 2023 végén jelenik meg a Beatles történetének utolsó dala, melyben John Lennon hangja is megelevenedik.

Óriási bejelentést tett Paul McCartney nemrég: a zenész elárulta, hogy még valamikor 2023-ban bemutatják az utolsó hivatalos Beatles-dalt, melyben John Lennon fog énekelni. Utóbbi az igazán érdekes ebben, hiszen az énekes-gitárost 42 éve meggyilkolták.

Ez azonban nem jelent akadályt ennél a projektnél, ugyanis a meglévő hangmintákból a mesterséges intelligencia szinte bármit újra tud keverni olyan módon, hogy arról ember nem mondja meg, hogy azokat a szavakat abban a formában nem Lennon ejtette ki, hanem egy számítógép.

A konkrétan megjelenő dalról, illetve címéről egyelőre csak találgatások folynak, de a legvalószínűbb befutó a Now and Then című alkotás, melyen 1978 magasságában dolgozott Lennon, de végül nem jelent meg. McCartney nem árult el ezzel kapcsolatban részleteket, a munkafolyamatról azonban igen. “Használtunk már ilyesmit, amikor Peter Jackson a Get back c. filmet készítette, ahol mi a Let it be albumot készítettük. Képes volt arra, hogy John hangját leszedje egy kazettáról, ahol John hangja mellett egy zongora is volt. Ő azonban szétválasztotta őket a mesterséges intelligenciával” – mesélte BBC Radio adásában.

Paul McCartney (Kép: Mauricio Santana/Getty Images)

Paul McCartney (Kép: Mauricio Santana/Getty Images)

McCartney a beszélgetés során hozzátette, jó oldala mellett kissé félelmetesnek is tartja a technológiát ebből a szempontból, ugyanis ilyen módon minden ember hangját újra lehet alkotni, melyet aztán mindenféle célokra felhasználhatnak. A technológiát egyébként nemrég a francia sztár-DJ, David Guetta is alkalmazta egyik koncertjén, erről itt olvashatsz bővebben, és az eredményt is meghallgathatod:

Kép(ek) forrása: Nyitókép: CBS via Getty Images