Life Fehér Patrik 2023. 06. 19.

30 milliót fizetnek, ha ide költözöl

Magányra, elvonulásra vágyóknak ideális ajánlatot kínál Írország: fizetnek azért, hogy alig lakott szigeteikre költözzenek emberek.

Számos olyan programról hallani, ahol elnéptelenedő területekre pénzügyi támogatással, kedvezményes telek- vagy házvásárlási lehetőséggel csalogatják az embereket. Ezek közül a leghíresebbek a dél-olaszországi városok projektjei, ahol jelképes összegekért is ingatlanhoz lehet jutni, cserébe azonban valóban ott kell élni, és hozzá kell járulni valamilyen szinten a közösségi élet építéséhez.

Ennél is továbbment Írország, ahol konkrétan a kormány hirdetett meg egy programot, melynek keretein belül 84 ezer eurós (31,4 millió forintos) támogatást adnak embereknek, cserébe azért, hogy az ország nyugati partjainál elterülő húsz sziget valamelyikére költözzenek.

A táj mesebeli, több filmben is felbukkant már ez a régió, a gond csak az, hogy a házak üresen állnak, a közösség fogyóban, és mindentől távol vannak mind térben, mind időben. Ezt kell tehát mérlegelnie azoknak, akik részt vennének az Our Living Islands elnevezésű projektben, illetve azt, hogy a pénzösszeget csak a lakhatásra költhetik, például építkezésre vagy felújításra.

A programra július 1-jétől várják a jelentkezéseket, részleteket itt lehet róla megtudni.

Forrás: gov.ie
Kép(ek) forrása: Getty Images