Life Fehér Patrik 2023. 06. 26.

Tudod, mi történik az űrhajósok pisijével?

Fontos bejelentést tett a NASA a jövő űrutazásainak kivitelezhetősége kapcsán. Ez érinti az űrhajósok WC-használati szokásait, de még az izzadásra is figyelnek majd.

Óriási mérföldkövek előtt áll az emberiség az űrutazásban, szeretnénk ugyanis eljutni a Hold után a Marsra és még messzebbre is. A jövő űrprogramjai kapcsán azonban még számos dolog nem megoldott teljesen, illetve vannak olyan területek, melyeket hatékonyabbá lehetne tenni.

Kulcsfontosságú például az utazók vízellátása is, azt pedig egyszerűen nem engedheti meg magának egy űrprogram sem, hogy több köbméter vizet vigyen magával. A megoldás tehát az újrahasznosítás, lehetőleg minél hatékonyabban. Ebben lépett szintet most a NASA, ezt ők maguk jelentették be.

Sikerült ugyanis elérniük, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén található létfenntartó rendszer (ECLSS) képes újrahasznosítani azon víz 98 százalékát, mely az asztronautákból távozik akár vizelet, akár izzadság formájában, sőt, még a kilehelt párát is megköti.

Ilyen egy űrvécé (Kép: Paul Hennessy/Anadolu Agency via Getty Images)

Ilyen egy űrvécé (Kép: Paul Hennessy/Anadolu Agency via Getty Images)

Ezen rendszer része a vizeletfeldolgozó egység, mely vákuumosan szűri meg a folyadékot, és teszi annak nagy részét ihatóvá. A NASA szerint a szerkezet alapból úgy dolgozik, hogy a desztillációs folyamat során vízzé és vizeletmaradvánnyá szedi szét az űrhajóspisit. A “gond” ezzel csak az, hogy a maradvány is relatíve sok, egyébként még felhasználható vizet tartalmazott – legalábbis eddig. Egy új eljárásnak köszönhetően azonban tovább javították az arányt, így sikerült elérni a korábban említett 98 százalékos újrahasznosítási arányt – ez az érték korábban 93-94 százalék volt.

Jill Williamson, a létfenntartó rendszer vízzel foglalkozó alrendszereinek felelőse kiemelte, az űrhajósok nem vizeletet isznak. “A folyamat alapvetően úgy működik, mint a földi vízelosztó rendszereknél, csak mikrogravitációban. A legénység vizet iszik, melyet visszanyertek, megszűrtek és annyira megtisztítottak, hogy tisztább, mintha a Földön innánk.”

Forrás: Engadget
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Joel Kowsky/NASA via Getty Images