Life Kovács Miklós 2023. 06. 27.

Ilyen volt, ilyen lesz majd az ország első McDonald’s étterme

Már 35 éves itthon a McDonald's, az évforduló alkalmából a legelső étterem is komoly átalakítást kap, a beltérben a régi vonások megőrzésével alakítanak ki egy teljesen modern, 21. századi enteriőrt.

Magyarország első McDonald’s-étterme, a Régi posta utcai egység teljes körű felújítást kap a cég hazai fennállásának 35. születésnapjára. A felújítás során különleges minőségű, exkluzív éttermekben alkalmazott belsőépítészeti anyagokat használnak fel.

A legapróbb részletekre is kiterjedően valódi természetes, sok esetben kézműves alapanyagokból készült elemek felhasználásával, exkluzív formában, várhatón szeptemberben nyitja újra kapuit a gyorsétterem.

Az étterem belső falait valódi látszóbeton díszíti majd.

Az akár 300 kg súlyú betonlapok kivitelezése és elhelyezése komoly szakmai feladatot jelent a felújítás során.

Emellett, az étteremben lévő McCafé területén a padlót és a falakat természetes fapanelekkel burkolják, míg az éttermi vendégtér többi részén, a helyszínen aprólékosan kidolgozott és felcsiszolt terrazzoburkolatot tesznek le – áll a vállalat közleményében.

Az enteriőrben visszaköszön az étterem külsejének elegáns kőborítása, ugyanis az asztalok nemcsak valódi fából, hanem gránitból készülnek, hasonlóképpen a kiszolgálópult oldalfalához.

Az exkluzív megjelenés a lámpaburkolatokra is kiterjed, amelyeket rézből készítenek. Ez az anyaghasználat teljesen egyedi a Meki világában, még nemzetközi viszonylatban is. A réz mint alapanyag az álmennyezet és a pillérburkolat berakásaiban is visszaköszön.

Ilyen lesz a beltér (fotó: McDonald's)

Ilyen lesz a beltér (fotó: McDonald’s)

Az étterem elé, a Régi posta és az Aranykéz utca sarkára egy olyan egyedi, jellegzetes felülős elem kerül, amely világszinten is csak egy-két McDonald’sban található meg.

Innen indult a Meki hazai sztorija

A végnapjait élő Kádár-rendszerbe az is belefért már, hogy nálunk, Budapesten nyisson éttermet a nyugati métely egyik legjelentősebb cége, a fogyasztás hamburgerbe csomagolt temploma, a McDonald’s. 1988. április 29-én nyílt meg az első egység a belvárosi Régi posta utcában.

fotó: Chuckyeager tumblr/Fortepan

fotó: Chuckyeager tumblr/Fortepan

A szendvicsek alapanyagait a Bábolnai Mezőgazdasági Kombinátban létesített háttérüzem gyártotta és szállította, Burgert Róbert vezérigazgató személyes felügyelete mellett. A nyitáskor, melyet hatalmas várakozás előzött meg, 15-féle termékből lehetett választani, a Big Mac (a legdrágább szendvics) 43 forintba került (ma a szendvics magában 1620 forint). 

fotó: Fortepan / Gábor Viktor

fotó: Fortepan / Gábor Viktor

A rendszerváltásig ez a belvárosi üzlet volt a McDonald’s egyetlen magyarországi étterme, napi tizennégy órás nyitva tartása alatt hatalmas forgalmat bonyolított le: alkalmazottai több mint tíz vendéget szolgáltak ki percenként.  

Jelenleg, a 2022-es adatok szerint 106 McDonald’s üzemel Magyarországon, ezeknek közel fele a fővárosban.

Forrás: McDonald's, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Fortepan, McDonald's